Igor Kos: Šaulovec ćemo u roku od 30 dana aktivirati na dobrobit svih!

Impozantni dvorac Šaulovec u Črešnjevu, vlasništvo nedavno preminulog kontroverznog tajkuna Ivana Hudoletnjaka, mogao bi uskoro ponovno dobiti korisniju funkciju od one koju je imao proteklih godina.

Naime, kako je obznanio načelnik općine Beretinec Igor Kos, prije desetak dana upućen je dopis Ministarstvu kulture u kojem traže sastanak na kojem bi prezentirali rješenje za dvorac.

– Prijedlog je da država izdvoji dvorac iz stečajne mase i da se da Općini na upravljanje. Mi imamo rješenje da se dvorac u roku od 30 dana aktivira na dobrobit svih, posebno lokalne zajednice. Nadam se da ćemo uspjeti izlobirati za taj projekt i da dvorac neće doživjeti istu sudbinu kao i s bivšim vlasnikom, odnosno da bude ograđeno privatno vlasništvo – kaže Kos.

Iako se smatralo da je dvorac Hudoletnjak uspio upisati kao svoje vlasništvo, pokazalo se da u tome ipak nije uspio.

– Situacija oko dvorca jeste zamršena, kao i oko cijele Varaždinke, no dvorac je ipak u vlasništvu tvrtke. Mi sada imamo dobre argumente, i zakonske i projektne, da se dvorac preda Općini Beretinec. Od države, dakle, tražimo samo to, dok bi tada bili u prilici pokrenuti priču oko europskih fondova – rekao nam je načelnik.

Natuknuo je da postoji i zainteresirani investitor u Šaulovec, koji bi time dobio turističku funkciju. Postoji izvjesna mogućnost da se dvorac prenamjeni u ekskluzivni hotel! No zasad ime investitora ostaje tajnovito.

U ovome trenutku odgovor iz Ministarstva kulture još nije pristigao, no u Općini se nadaju da će biti sluha za njihov prijedlog.

Prvi put dvorac Šaulovec spominje se u 17. stoljeću, ali kao kurija, koja je pripadala je plemićkoj obitelji Kiš. U 18. stoljeću objekt se nadograđuje u dvorac, a današnji izgled u duhu historicizma poprima početkom 20. stoljeća. Perivoj koji okružuje dvorac kategoriziran je kao spomenik parkovne arhitekture još 1970. godine, dok je dvorac 2003. godine upisan u Registar kulturnih dobara.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije