Gužva na Varaždinskom placu nije nikakva novina, no danas je ipak bila nešto intenzivnija. Razlog tome nalazi se u kulinarsko-zabavnom programu koji je danas bio priređen samo za posjetioce placa i, naravno, stalne prodavače.
Prijepodne i nešto malo nakon podneve proteklo je tako u zvucima i mirisima Dalmacije. Za to su se pobrinuli klapa Mirakul, koja Varaždincima i Varaždinkama nije strana, te kuharski majstori restorana Bepo.
> Fotogalerija: Dalmatinska fešta na Varaždinskom placu!
– Danas kuhamo rižoto od kozica i školjaka, nije nam ovo prvi put da kuhamo u Varaždinu. Otvorili smo ribarnicu pa smo sad već dvije godine ovdje. Polako učimo Varaždince kako jesti ribu. Dosad su jeli samo rjiečnu ribu, a sad ih učimo kako jesti i morsku – kazao nam je Marko Bašić iz Murtera koji već dvije godine Varaždince opskrbljuje morskom ribom.
O kvaliteti pripremljenog rižota najbolje govori dugačak red građana koji su čekali na svoju porciju.
– Odličan je rižoto, puno bolji nego prošle godine. Onda im se riža nije dovoljno prokuhala, no sad je savršen – kazala je je jedna zadovoljna mušterija, a na pitanje hoće li sad odustati od domaće prehrane, kazala je kako će kombinirati i jednu i drugu vrstu kuhinje.
Osim njih, za dobru atmosferu na placu, naročito za mališane koji su se na placu zatekli s roditeljima, bili su zaduženi klaun Krešo te Danijela Koščec koja je oslikavala sve zainteresirane mališane. Klaun Krešo uveseljavao je mališane igračkama koje je radio od balona.
– Posla je bilo jako puno, mališani su stvarno zainteresirani za bojanje njihovih tijela. Najviše su tražili da im obojim ruke, no neki su zatražili i bojanje lica – kazala nam je Danijela.
Program je vodio poznati Varaždinac Krunoslav Čolo, a kakva je atmosfera vladala na placu pogledajte na fotografijama, a sve fotografije pogledajte na linku ispod.