FOTO Manjine zavele Varaždince pjesmom, plesom i odličnom hranom

Danas je Dan nacionalnih manjina, a program proslave podijeljen je na dva dijela, jedan dio je iza nas, dok je drugi pred nama. Ako je suditi po onome što smo iskusili danas na Trgu kralja Tomislava, poznatijem kao Korzo, navečer nas čeka odličan provod uz nacionalne manjine.

Naime, pristup koji su manjine iskoristile za komunikaciju s građankama i građanima grada Varaždina urodio je plodom od samog početka prezentacije materijalnih i nematerijalnih kulturnih dobara.

Bilo je tu ukusnog jela, živahne glazbe i energičnog plesa. Iako su Varaždinci poslovično tromi i drže se terasa kao grebena nasred olujnog mora, ovog su puta odlučili probati nešto novo pa su se i sami pridružili plesu. Nije im čak smetalo ni jako sunce koje je pržilo Korzo.

I dok je uživanje u plesu, glazbi, hrani i piću jasno govorilo što Varaždinke i Varaždinci misle o prisutnim nacionalnim manjinama, upitali smo i pripadnike manjina što oni misle o Varaždincima.

– Odnos građana Hrvatske prema manjinama je zadovoljavajući. Naša ponuda danas je na dva štanda, na jednom su kolači, dok su na drugom ručni radovi – rekla je predstavnica češke nacionalne manjine Alenka Veltruski.

Sličnog mišljenja bila je makedonska manjinka Paca Bolješić oko čijeg su se stola Vraždnici najviše tiskali. Ni mi nismo bili puno drugačiji pa smo i sami isprobali makedonske specijalitete, a na kraju sve zalijali šljivovicom.

– Gužva nam je, ne stignemo više podijeliti koliko se traži. Sve smo sami pripremili! Zadovoljni smo i sretni što su ljudi tolko zainteresirani za nas – kazala je Paca.

Sve u svemu, podnevni dio programa bio je više nego odličan, a sigurni smo da će i večernji, koji se odvija u varaždinskom HNK, biti jednako zanimljiv. Početak je u 19 sati i 30 minuta, a ulaz je slobodan.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije