Dan nacionalnih manjina obilježava se cjelodnevnim programom i koncertom u HNK

U Varaždinu će se u subotu, 21. svibnja, bogatim programom obilježiti prvi Dan nacionalnih manjina. Inače se tog datuma obilježava Svjetski dan kulturne raznolikosti, a prilika je to da se svi žitelji ovog kraja upoznaju s baštinom svih nacija koje oplemenjuju naše društvo.

– Prva je ovo godina održavanja ovog programa, a zamislili smo tog dana predstaviti nacionalne manjine koje žive na našem području. Iako u Varaždinu ne živi mnogo pripadnika manjina, ukupno će se njih deset predstaviti svojim gastro delicijama, pjevnim, plesnim i recitatorskim programom. Riječ je albanskoj, bošnjačkoj, češkoj, makedonskoj, romskoj, slovačkoj, slovenskoj, srpskoj, talijanskoj i ukrajinskoj nacionalnoj manjini – istaknuo je na Milivoj Dretar, predsjednik Organizacijskog odbora na press koneferenciji održanoj danas u Gradskoj vijećnici.

Program započinje već u jutranjim satima, kad će se od 11 do 14 sati na varaždinskom Korzu manjine predstaviti na štandovima. Od 12 do 16 sati neke će manjine otvoriti vrata svojih prostorija u Varaždinu. Riječ je o Medžlisu islamske zajednice, Pravoslavnoj crkvi sv. Đorđa u Varaždinu te prostorijama Vijeća srpske nacionalne manjine u Stepinčevoj ulici.

Od 19.30 do 21.30 sati će u varaždinskom HNK bogat večernji program održati gostujuće skupine nacionalnih manjina, a ulaz je za sve posjetitelje besplatan.

– Bit će to dan kad će se prikazati kulturna raznolikost manjina koje žive ovdje s nama, odnosno mi sa njima. Manjine će prikazati svoje kulturne raznolikosti, baštine i izričaje. Osim kulturne ovdje je važna i edukativna forma. U programu će biti dvjestotinjak sudionika – istaknuo je Raymond Rojnik, ravnatelj Koncertnog ureda Varaždin.

– Grad Varaždin je jedan od rijetkih koji ima mali postotak nacionalnih manjina, ali je zato naša suradnja s njima odlična. Tog dana želimo istaknuti upravo tu kulturnu raznolikost – rekao je gradonačelnik Goran Habuš.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije