izvješće stečajnog upravitelja

Kakva budućnost čeka Varteks? Stečajni upravitelj objavio je izvješće o stanju tvrtke

Proizvodnja nije stala, a stečajni upravitelj smatra da oporavak nije isključen u 2025. godini.

Na e-Oglasnoj ploči sudova objavljeno je izvješće stečajnog upravitelja tvrtke Varteks Tomislava Đuričina. On u izvješću navodi pregled dosadašnjih aktivnosti i planova za budućnost, nakon otvaranja stečajnog postupka nad Varteksom u srpnju 2024. godine. U nastavku se iznosi sadržaj izvještaja o poduzetim radnjama i stanju stečajne mase.

– Odmah smo započeli s nizom aktivnosti kako bismo stabilizirali situaciju i osigurali daljnje poslovanje – naveo je upravitelj, ističući kako je ključno osigurati stabilne uvjete za poslovanje unatoč financijskim poteškoćama.

Od prvih dana stečaja Đuričin je započeo razgovore s ključnim partnerima, kao što je informatička tvrtka Ogma, kako bi riješili tehničke probleme vezane uz dostupnost podataka, što je bilo od presudne važnosti za nastavak operacija.

Raskidanje ugovora o radu

Jedan od prvih koraka bilo je raskidanje ugovora o radu za svih 537 radnika, uz izuzetak nužnog osoblja.

– Odluka o odricanju prava na otkazni rok omogućila je radnicima brzu prijavu na Zavod za zapošljavanje, a nama je omogućila smanjenje financijskih obveza prema njima – objasnio je Đuričin, naglašavajući kako je ovaj korak bio neophodan za stabilizaciju financija stečajne mase.

Istodobno, održan je sastanak s Hrvatskim zavodom za zapošljavanje kako bi se radnicima pružile sve potrebne informacije o njihovim pravima i procedurama za prijavu na burzu. Zadržavanje dijela zaposlenika bilo je nužno za održavanje maloprodaje i nastavak poslovnih aktivnosti, što je rezultiralo smanjenjem broja zaposlenih na 119, ali i omogućilo da se operativne aktivnosti tvrtke ne zaustave.

Obnovljena proizvodnja

U rujnu je obnovljena proizvodnja, što je bilo ključno za stabilizaciju poslovanja i osiguranje prodaje kroz maloprodajnu mrežu.

– Angažirali smo bivše radnike kako bi dovršili 3714 artikala koji su ostali u različitim fazama proizvodnje, što nam je omogućilo opskrbu maloprodajnih trgovina – rekao je Đuričin, dodajući da je ovim potezom izbjegnuto dodatno gomilanje zaliha.

Proizvedeni artikli poslani su u 16 aktivnih trgovina diljem Hrvatske, čime je osigurana kontinuirana prodaja.

– Pored toga, ponovno pokretanje web trgovine nam je također prioritet jer je ona ranije bila drugi najvažniji kanal prodaje – dodao je, napominjući da je internet trgovina zatvorena netom prije pokretanja stečajnog postupka.

Osim toga, Đuričin je istaknuo važnost obnovljene suradnje s dobavljačima poput Focusa i Lede, što je omogućilo vraćanje traženih artikala na police trgovina.

Ponovna isporuka plina uz avansno plaćanje bila je ključna za nastavak proizvodnih aktivnosti, pogotovo nakon što je isporuka prekinuta zbog nepodmirenih dugovanja.

– Time smo stvorili uvjete za daljnji nastavak proizvodnje i probnu proizvodnju artikala za nadolazeću sezonu jesen-zima – kazao je Đuričin, naglašavajući kako je ovaj potez bio presudan za održavanje minimalnih proizvodnih kapaciteta i sprečavanje daljnjih gubitaka.

Podmirivanje obveza

Financijski, Varteks trenutno uspijeva podmirivati sve obveze prema vjerovnicima i ispunjavati obveze za plaće radnika.

– Do 8. listopada, ostvarili smo priljev od 1,6 milijuna eura, dok su odljevi iznosili nešto više od milijun eura, što nam ostavlja pozitivan saldo za daljnje poslovanje – naveo je Đuričin, ističući kako je održavanje pozitivnog salda ključno za dugoročno preživljavanje tvrtke.

Priljevi su ostvareni najvećim dijelom iz prodaje u maloprodajnim trgovinama.

Budućnost tvrtke

U budućnosti, ključni korak bit će sastanak vjerovnika 21. listopada, na kojem će se raspravljati o daljnjim mjerama, uključujući osnivanje odbora vjerovnika i razmatranje mogućih scenarija za nastavak ili prekid poslovanja.

– Na predstojećem sastanku vjerovnicima ćemo prezentirati financijske rezultate dosadašnjeg poslovanja, kao i planove za održavanje proizvodnje – kazao je Đuričin.

Dodao je da će financijski rezultati za listopad i studeni biti presudni za donošenje odluka o daljnjem tijeku postupka.

– Planiramo dodatnu proizvodnju, s dnevnim kapacitetom od 300 odjevnih predmeta, kako bismo osigurali prihode za nadolazeće mjesece – rekao je, naglašavajući da je važno zadržati stabilnost prodaje tijekom zimske sezone.

Iako se Varteks suočava s brojnim izazovima, Đuričin je izrazio uvjerenje da postoje realne šanse za opstanak tvrtke.

– Naši trenutni napori usmjereni su na održanje poslovanja, smanjenje troškova i očuvanje radnih mjesta, što bi moglo osigurati stabilnost do kraja godine i potencijalni oporavak u 2025. godini – zaključio je upravitelj.

Naglasio je da će uspjeh stečajnog postupka ovisiti i o podršci vjerovnika i nastavku suradnje s dobavljačima, kao i o realizaciji planirane proizvodnje i prodaje.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Najnovije