Ne postoji eliksir dugovječnosti, no veliki utjecaj na to kako i koliko ćemo živjeti ima hrana koju jedemo...
Bez obzira na trendove u prehrani koji se stalno
mijenjaju, pravilo da treba jesti pet porcija voća i povrća
dnevno i dalje vrijedi.
Postoje dvije vrste povrća kojima se pripisuje zaštitnička uloga
u čuvanju zdravlja pluća i srca, odnosno sprječavanju razvoja
bolesti koje najčešće odnose živote – kardiovaskularne
bolesti, moždani udar i rak pluća.
Dijetetičarka Juliette Kellow i liječnica
Sarah Brewer savjetuju da u svoju prehranu
uvrstite čili i ostale vrste ljutih
papričica.
– Papričice jačaju učinak karotenoida i vitamina C, dok je čili
povezan s gubitkom suvišnih kilograma i zdravljem srca –
kaže Kellow.
Studije su dokazale da kapsaicin – tvar koja daje ljutinu
papričicama, jako dobro djeluje na srce. Jedna od njih je da
blokira gene koji uzrokuju sužavanje žila i osigurava dobru
cirkulaciju krvi kroz srce. Kapsaicin je jak antioksidans koji
pomaže regeneraciju stanica, jača imunitet i smanjuje rizik od
nekih vrsta tumora.
Osim kapsaicina, papričice i čili obiluju vitaminom C i
karotenoidima koji su također jaki antioksidansi koji stanice i
krvne žile od oštećenja, a vrlo su blagotvorni za pluća.
Pomažu kod astme i KOPB-a, vrlo teške bolesti tipične za
pušače. Vitamin C iz papričica i karotenoidi povezani su i
sa smanjenim rizikom od razvoja raka pluća.
Studija iz 2017. pokazala je da osobe koje u visokim količinama
unose vitamin C u organizam imaju manji rizik da obole od raka
pluća. Karotenoid iz papričica taj rizik zamnjuje za 34
posto.
Istraživanje je pokazalo da na pušače djeluje karotenoid, a na
pušačice vitamin C, odnosno da muškarci imaju više dobrobiti od
karotenoida, a žene od vitamina C.