- Ljudi reagiraju zaista pozitivno, i drago nam je zbog toga. A posebno nam je drago to što nas je prošli tjedan u Zagrebu pohvalio i japanski ambasador - posebno je bio ponosan kuhar Luka Bubičić.
Egzotična ponuda ugostiteljskog objekta Ginger
Sushi u Pan party zoni Stari
grad, po svemu sudeći, izaziva popriličnu pažnju
špancirera koji proteklih dana pohode varaždinski festival dobrih
emocija.
Takav smo barem dojam stekli kada smo se jučer zatekli ispred
njihove drvene kućice. Prolaznici su znatiželjno ispitivali o
detaljima vezanima uz jela koja nose nazive s kojima se dosad
nisu susretali, a oni kojima je ta vrsta gastronomije u malome
prstu kušali su razne vrste jela i istovremeno komentirali to što
kušaju. I komentari su bili više nego pozitivni.
Bio je tu tako i gospodin Branko, naše gore
list vezan uz Australiju, koji nam je spremno, na hrvatskome
jeziku prošaranim engleskim riječima, objasnio da je riječ o
zaista odličnoj ponudi. Kaže da je, živeći u Australiji, vrlo
često znao ‘skočiti’ do azijskog kontinenta i tamo iskušavati
cijeli niz jela, a među njima, naravno i suši, tradicionalno
japansko jelo.
– Ovo je zaista odlično, ne, ne, zbilja, kuhar zna što radi –
govorio je Branko. Tek se kritički osvrnuo na jednu porciju
pržene hobotnice, rekavši da im ‘ovaj put’ ispala za nijansu
prepržena. Za sve ostalo imao je samo riječi hvale, i nije ih
štedio.
Spomenuti kuhar zove se Luka Bubičić i
uz svoje pomoćnice brine da u ponudi Ginger Sushija sve
funkcionira besprijekorno.
Pitamo ga kakav je odaziv špancirera.
– Zaista dosta ljudi zanima to što nudimo. Neki jesu upoznati s
jelima, neki nisu – kaže i pokazuje nam ponudu.
– Bazični sastojci u sušiju su, naravno, sirova riba, riža i
jedna vrsta alge, zove se nori alga, u koju se sve to zamota.
Zapravo je u Japanu to nekad bio način prezerviranja hrane, da bi
s vremenom vidjeli da je to jestivo i da je fino. Glavninu okusa
daje aromatična nori alga, prilog je wasabi, jedna vrsta hrena,
tu je i ukiseljeni đumbir… Svaki zalogaj umače se u sojin
sos… – objašnjava nam kuhar.
Suši se jede štapićima. Probali smo i sami, nevični
tome, baratati štapićima i čak i nije bilo toliko teško.
U ponudi poznatih jela naših krajeva bilo je pravo osvježenje
probati drugačije okuse.
Ukiseljeni đumbir pravo je osvježenje, budući da zadržava puni
okus, ali nije ni približno ljutinu i agresivnost sirovog
đumbira.
S obzirom da smo već ranije kušali suši, okus nore alge bio nam
je poznat, to je možda detalj na koji je potrebno priviknuti se
kada prvi puta jedete suši.
U menijima koje nudi Ginger Sushi od ribe se koristi losos
(sake), tuna (maguro), ali i ‘naš’ brancin (suzuki), kao i kozice
i surimi račići. Ako će vas u pogledu na meni zbuniti riječi
poput ‘maki’ i ‘uramaki’, ne očajavajte, jednostavno je – riječ
je o načinu omatanja riže i ribe. Maki znači da se nori alga
omata izvana, a uramaki da je izvana riža, a alga
unutra.
Suši je lagano jelo pa ako vam zatreba nešto kaloričnije, tu je i
već spomenuta pržena hobotnica, zatim rolice od kozica i slične
‘tempura’ delicije…
– Ljudi reagiraju zaista pozitivno, i idrago nam je zbog toga. A
posebno nam je drago to što nas je prošli tjedan u Zagrebu
pohvalio i japanski ambasador – posebno je bio ponosan kuhar Luka
Bubičić.
No, mi tu nismo stali, vjerovali ili ne, isprobali smo i
langoše (‘koji nemaju nikakšne veze z međimurskima!’), dedine
kobasice i još štošta… Stay tuned!Što se nas osobno
tiče, svakako vrijedi zastati u Ginger Sushiju i kušati nešto iz
njihove ponude. I to nekoliko puta! Odaberite jelo iz ponude i
uživajte u lijepom ambijentu Kraljevske zone…