Udruga ‘Varaždinski biciklisti’: Grad Varaždin ne razmišlja biciklistički

Osnovana je Udruga ‘Varaždinski biciklisti’. Točno u 20 sati i 15 minuta, 13. kolovoza, započela je osnivačka skupština te je, u kratkom roku, dvanaest članova-osnivača jednoglasno prihvatilo nužnost osnivanja udruge.

Za predsjednika udruge jednoglasno je odabran Goran Lepen, podpredsjednik je Adam Trstenjak, a Viktorija Adamić zauzela je mjesto tajnice udruge.

– Nužno je da se varaždinski biciklisti organiziraju, a udruga to omogućuje. Važno je da ispred sebe imamo jasne ciljeve. Prije svega, to je razvoj biciklizma u Varaždinu, što znači kontinuiran rad na edukaciji biciklista, potom rad na biciklističkoj infrastrukturi u gradu, a nakraju važna je i promocija biciklizma – sažeo je ciljeve udruge Goran Lepen.

Grad bicikala

Ti ciljevi trebali bi se ostvariti kroz nekoliko grupa unutar udruge, a, kažu, rad na mnogim problematičnim točkama već je daleko odmaknuo.

– Radi se biciklistička mapa grada kako bi se vidjelo koje su najproblematičnije točke i kako im je najlakše doskočiti. Na žalost, Grad ne razmišlja biciklistički i zbog toga moramo donositi gotova rješenja pred njih, kao i pred komunal i policiju – dodao je Lepen.

Jednu od problematičnih točaka za bicikliste i pješake svakako predstavlja sam centar grada, korzo.

– Nije nužno da se napravi koridor kroz korzo ako se na druge načine uredi jednostavan način prometovanja u gradu – smatra Lepen, no nisu se svi složili s takvom dijagnozom.

Varaždin, po riječima nekih od prisutnih biciklista, grad je bicikala, to je bio i prije, te bi zabrana vožnje kroz korzo bila u najmanju ruku sramota.

Naglasili su i na što se točno odnosi njihova ideja edukacije.

– Važno je napomenuti kako edukacija neće biti učenje osnova bicikliranja, već će se edukacija odnositi na prometnu kulturu – napomenuo je Adam Trstenjak.

Što se budućnosti tiče, postoji mogućnost i gospodarskog djelovanja, ali zasad takvo što može pričekati, kažu iz Udruge.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije