Savjet mladih Varaždinske županije ispitivat će mlade što misle o vojnom roku

Savjet mladih Varaždinske županije priopćenjem se osvrnuo na moguće uvođenje vojnog roka.

Priopćenje prenosimo u cijelosti.

‘U Hrvatskoj se ponovo razmišlja o uvođenju obaveznog vojnog roka za sve muške građane Republike Hrvatske, unatoč činjenici da je isti ukinut 2008 godine. Ukoliko Hrvatski sabor ove godine potvrdi Prijedlog Ministarstva obrane, 2018. godine pokrenut će se pokusni projekt, odnosno ispitivanje terena i dobivanje povratnih informacija od 30 000 mladića o tome da li je pokusni projekt bio uspješan ili ne. I upravo o tim povratnim informacijama ovisit će krajnja odluka da li će se 2019. uvesti obavezan vojni rok koji će biti obligatoran za svaku mladu mušku osobu.

Intencija nadležnih institucija jest povećanje nacionalne sigurnosti, stvaranje novih sposobnosti i kapaciteta u sigurnosnom sustavu zemlje, jačanje obrambenih sposobnosti i stvaranje pričuve od nekih dvadesetak tisuća vojnika.

Mi smo momentalno u 2017. godini i nas, kao Savjet mladih Varaždinske Županije, zanimaju stavovi i mišljenja mladih osoba o tome što oni žele, kako oni gledaju na činjenicu da će četiri tjedna provesti u nekim od postojećih vojnih objekata ili praznim zgradama kojih država ima dosta i previše.

Zanima nas mišljenje mladih o tome da će vojni rok služiti u zgradama koje bi se tek minimalno uredile jer država nema dovoljno novaca za kompletnu adaptaciju tako velikih nekretnina koje bi mogle primiti toliki broj mladih potencijalnih vojnika. Također nas zanima mišljenje mladih a i ostalih građana o tome da se vojni rok obligatorno uvodi samo za muškarce, dok se žene mogu javiti na dobrovoljnoj bazi.

Kao primjer možemo navesti Izrael gdje je služenje vojnog roka obavezno i za muškarce i za žene. Muškarci služe rok od tri, a žene od dvije godine. Izrael je kapitalizirao svoje ljudske i tehnološke resurse na način da su služenje vojnog roka povezali sa naprednim tehnologijama, industrijom, sveučilištima i naglasak stavili na edukaciju i obrazovanje.

Zanima nas mišljenje mladih o tome zašto je hrvatski pilot projekt usmjeren na učenje rukovanja oružjem, vježbe pucanja, savladavanje prve pomoći i savladavanje praktičnih vještina a ne na jačanje cjelokupnog karaktera mladih pojedinaca u vojnom, akademskom, tehnološkom i društvenom smislu.

Zanima nas mišljenje mladih o tome da li se planirana financijska sredstva za vojni rok mogu ili trebaju utrošiti na druge stavke poput rješavanje problema nezaposlenosti, nedostatka adekvatnih obrazovnih programa, odnosno ukratko rečeno, želimo čuti glas mladih i njihove želje.

Ovim priopćenjem želimo ukazati na činjenicu da se nije provela adekvatna javna rasprava, da se nije odradilo istraživanje o mišljenjima, stavovima i potrebama mladih, da se nije napravila nikakva studija ili cost benefit analiza i ono što je najbitnije, nije provedeno istraživanje o tome da li mlade osobe uopće žele ili ne žele služiti vojni rok.

Savjet mladih Varaždinske županije želi aktualizirati potrebu ispitivanja javnog mijenja, posebice mijenja mladih i iz tog razloga će pokrenuti niz akcija i aktivnosti kako bi se glas mladih konačno počeo uvažavati i validirati u društvu’, stoji u priopćenju koji potpisuje Petra Međimurec, predsjednica Savjeta mladih Varaždinske županije.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije