Stranka Pametno: Varaždinu treba kampus pun studenata, a ne vojarna puna vojnika

Stranka Pametno također je iznijela svoje mišljenje u vezi aktualne teme – ponovnog uvođenja obveznog vojnog roka te povratka vojske u Varaždin.

> O povratku vojske u Varaždin i uvođenju vojnog roka – trebamo i vaše mišljenje!

Što mislite o povratku vojske u Varaždin?

Varaždin treba vratiti na poziciju najpoželjnijeg grada za život. Treba mu sveučilišni kampus pun studenata koji će stvarati nove vrijednosti, a ne vojarne pune vojnika. Mi ćemo intenzivno raditi na tome.

Kako komentirate najavu ponovnog uvođenja obveznog vojnog roka?
S obzirom da na članstvo u NATO savezu i mirovne misije ulažemo znatna sredstva, očekujemo da se možemo osloniti na zajedničku obranu. Ako profesionalni sastav Oružanih snaga RH, uz članstvo u NATO savezu, ne osigurava dostatnu razinu sigurnosti zemlje, onda to treba jasno reći i donijeti novu strategiju obrane.

Mi, koji smo odslužili redovni vojni rok, za razliku od predsjednika Vlade i Sabora, znamo da vojska ne potiče kreativnost i slobodu razmišljanja, već poslušnost i neupitnost autoriteta, što često dovodi do paradoksalnih situacija.

Zar su to vrijednosti koje ćemo ostaviti mladim generacijama u nasljeđe? Zaustavljanjem kurikularne reforme i promoviranjem vojne doktrine, Vlada je jasno dala do znanja kakvu nam budućnost sprema.

Budućnost će biti još depresivnija, pa se trebamo pripremiti za novi val iseljavanja u inozemstvo.

Smatramo da svaki građanin, neovisno o spolu i zdravstvenoj sposobnosti, treba savladati određena znanja i vještine koja će koristiti njemu i društvu u cjelini, poput pružanja prve pomoći i snalaženja u prirodi. To se može postići kroz reformirani obrazovni sustav i jačanjem organizacija civilnog društva, kao što su skauti i civilna zaštita.

Sredstva koja su planirana za obavezno služenje vojnog roka treba iskoristiti za reformu obrazovanja i poticanje poduzetništva, da ne nabrajamo ostale probleme koje ovo društvo ima, a daleko su prioritetniji od služenja vojnog roka.

Mišljenja smo da je ovo pitanje pokrenuto isključivo kako bi se javnost i mediji međusobno zabavljali i pri tome skrenula pažnja s činjenice da Vlada nema znanja ni namjere pokrenuti bilo kakve reforme koje bi društvo odvele prema boljoj budućnosti.

Volite li i vi Hrvatsku vojsku, kako to kažu premijer Andrej Plenković i ministar obrane Damir Krstičević?

Kao odgovorni građani ovog društva, cijenimo doprinos Oružanih snaga sigurnosti zemlje i cijenimo ulogu vojnika kao profesiju. Svakoga tko godinama svladava nova znanja i vještine i svoj posao obavlja časno i profesionalno treba poštovati, ali više od toga cijenimo mir i dobrostanje. Vojska nam je najdraža kada ju ne trebamo.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije