‘Pametno će zaokrenuti Hrvatsku poticanjem poduzetništva’

Stranka Pametno istaknula se u predizborno vrijeme svojim inzistiranjem na odbacivanju populizma i neostvarivih obećanja. Nasuprot tome, težili su fokus javnosti na programe i konkretne mjere koje mogu zaokrenuti Hrvatsku put razvoja.

– Vjerujemo da se u Hrvatskoj može stvoriti mnogo prilika za rad, za stvaranje vrijednosti i veću kvalitetu života, te smo dodatno razradili, ionako već proglašen najbolji program na prošlim izborima, kako bi rasteretili gospodarstvo jer znamo da poduzetnička inicijativa donosi najbolja rješenja – poručuju iz stranke Pametno.

Ističu da je od nacionalne je važnosti postaviti obrazovanje i kurikularnu reformu kao prioritet društvenih promjena, a odmah je potrebno pokrenuti regulatornu reformu za rasterećenje gospodarstva i oslobađanje poduzetničke inicijative i kapaciteta za politike pametne specijalizacije.

Također, među najhitnijim nacionalnim projektima ističu snažnu depolitizaciju pravosuđa i cijelog javnog sektora, a nužno je i započeti s teritorijalnim preustrojem te procesom pronatalitetne politike, s obzirom da se radi o učincima koji će biti vidljivi tek na dugi rok.

ICT kao pokretač gospodarstva

U programu Pametno ističe ICT (Information and communications technology) kao jedan od najvažnijih pokretača održivog gospodarskog razvoja. ICT sektor u Hrvatskoj i zadnjih godina ubrzano raste, posebno u izvozu, ali nažalost bez puno brige države za probleme ICT poduzetnika te za informatičku pismenost samih građana.

– To je potrebno promijeniti, država treba biti majka svim poduzetnicima, a posebno onima iz ICT sektora, a ne maćeha – istaknuli su Marijana Puljak i Dario Carev iz stranke Pametno, oboje i sami ICT stručnjaci, na predstavljanju kandidata za 3. izbornu jedinicu upravo u Varaždinu.

Inzistirat će na informatizaciji i digitalizaciji države, olakšavanju kreditiranja ICT tvrtkama, uvođenju promjena u porezu na dohodak te će time omogućiti zadržavanje najboljih informatičara i u Varaždinu i u Hrvatskoj.

Istaknuli su da Hrvatsku treba pozicionirati na ICT karti svijeta i zbog toga će Pametno u partnerstvu s industrijskim udrugama ICT sektora definirati i provesti strategiju afirmacije i pozicioniranja hrvatskog ICT sektora na globalnom ICT tržištu. Imamo kvalitetnih rješenja koje su domaće ICT tvrtke proizvele za državu i ta rješenja je potrebno promovirati u inozemstvu, a sama država mora se potpuno digitalizirati i građani digitalno opismeniti.

Startup tvrtke

– Sve to planiramo napraviti uz pomoć europskih rješenja, primjerice obavezne licence EUPL (European Union Public License) u natječajnoj dokumentaciji za sve ICT projekte u javnom sektoru te uz pomoć ECDL-a, besplatnog europskog programa obrazovanja i certificiranja građana za korištenje ICT tehnologija – naglasila je Marijana Puljak, predsjednica stranke Pametno, prigodom predstavljanja pred Fakultetom organizacije i informatike u Varaždinu.

Inzistiranje na potpunoj informatizaciji i digitalizaciji države i njenih usluga, za stranku Pametno samo je prvi od smjerova razvoja ICT sektora u Hrvatskoj. Uz to, žele olakšati ICT tvrtkama pristup kreditnim linijama, garancijama i drugim financijskim instrumentima za velike i međunarodne ICT projekte te omogućiti pristup financijskim instrumentima vezanim za obrazovanje i znanstveno-istraživačke aktivnosti. Nove tvrtke u ICT sektoru, takozvani startupi, u stranci Pametno su prepoznate kao posebno važne.

– Jedan od bitnih sektora modernih gospodarstava su i startup tvrtke. Premda one pripadaju svim sektorima gospodarstva, u posljednje vrijeme najvažnije su i najviše prepoznate u ICT sektoru. S obzirom da se radi o novim tvrtkama, važno je stvoriti sustav u kojem će se te tvrtke u prve dvije godine poslovanja osloboditi razmišljanja o preživljavanju i usmjeriti prema razvoju. Nadalje, bitno je skinuti stigmu neuspjeha i ohrabriti poduzetnike na djelovanje – kaže prvi na listi u 3. izbornoj jedinici Dario Carev.

Kako smatraju u stranci Pametno, startup tvrtke u ICT sektoru su važne jer daju priliku mladim ljudima da uđu u svijet poduzetništva. Zato planiraju snažnije povezati sveučilišta, koja su nositelj akademskog obrazovanja, s poslovnim inkubatorima kako bi se znanstveni projekti mogli lakše komercijalizirati i prilagoditi tržišnim potrebama. Sve to bi, prema planu stranke Pametno, trebala pratiti i snažnija promocija i jači angažman poslovnih anđela – poduzetnika s iskustvom i mogućnošću ulaganja u startup tvrtke. No, svakako im je najvažnije provesti promjene u porezu na dohodak.

Smanjenje poreza

Plan je stranke Pametno uvesti jednostavan, stabilan i pravedan porezni sustav, koji će investitorima dati sigurnost te omogućiti rast i zapošljavanja. Stoga, planiraju u promjenama poreza na dohodak povećati osobni odbitak na 3600 kuna, uvesti jedinstvenu stopu od 20 posto na dohodak od nesamostalnog rada do milijun kuna godišnje, a za više od milijun kuna bi se uvela druga stopa od 40 posto.

Takav bi sustav potaknuo upravo deficitarne struke, poput ICT-a, da ostaju u zemlji, a ne sele vani, gdje dobivaju puno veće plaće i bolje uvjete, a potaknuo bi i dodatan razvoj takvih djelatnosti kod nas. Potom će smanjiti i porez na dobit s 20 na 15 posto, kao i ukinuti akontacije poreza na dobit za male poduzetnike.

– Osim tih, vrlo konkretnih mjera, proširit ćemo i sustav “e-Građani” i ”e-Poslovanje” na sve aspekte poslovnog i osobnog života, kroz obaveznu digitalizaciju svih administrativnih procesa. U budućnosti nijedan dokument koji država traži od građana ili poslovnih subjekata ne bi trebao biti izdan od nekog drugog tijela državne uprave, budući da bi takvi dokumenti trebali biti dostupni svim relevantnim tijelima državne uprave, na propisan i siguran način koji jamči povjerljivost podataka. ICT je ključni alat za razvoj direktne demokracije i korištenja e-usluga u svim segmentima života i društva – naglašava Dario Carev.

U stranci Pametno smatraju i da svega toga nema bez razvoja optičke infrastrukture, dostupne svima, te online usluga, koje osnažuju građane pri utjecaju na ključne odluke izvršne i zakonodavne vlasti. Sve javne ustanove će, zato, svoju mrežnu infrastrukturu staviti na raspolaganje javnom i privatnom sektoru te građanstvu. Ne postoji područje života u kojem se ICT ne može upotrijebiti i to će Pametno i provesti.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije