Na listi Narodne koalicije nijedno ime nije iz Varaždina, evo što kažu SDP i HNS

Karte su na kraju ispale tako da je varaždinski SDP ostao bez ijednog imena na izbornoj listi kandidata za Hrvatski sabor. Ništa bolje ne stoji ni varaždinski HNS, broj HNS-ovih Varaždinaca na listi Narodne koalicije iznosi – nula. Jedno mjesto na listi ima i HSS, čiji kandidat dolazi iz – Gornjeg Kneginca.

U četvrtak 28. srpnja središnjica SDP-a potvrdila je listu Narodne koalicije za Treću izbornu jedinicu, koja je javnosti bila obznanjena već ranije. Tako je SDP dobio sedam mjesta na listi, a HNS se izborio za šest svojih ljudi.

Sudeći prema podacima o prebivalištu kandidata SDP-a i HNS-a, obje stranke, moglo bi se zaključiti, najslabije kotiraju upravo u županijskom središtu. Evo kako stoje stvari…

Županijski šef SDP-a Mario Habek je iz Ivanca. Iako se govorkalo da mu je rejting unutar stranke poljuljan, Habek na petom mjestu liste, kao prvi SDP-ovac iz Varaždinske županije, u saborsku klupu, po svemu sudeći, bit će poslan i po četvrti puta!

Varaždinsku županiju iz redova SDP-a, osim Habeka na petom, predstavlja i Renata Potočnik iz Ludbrega, predsjednica tamošnjeg Gradskog vijeća, koja je na devetom mjestu liste.

To je to što se tiče SDP-a. Što se tiče HNS-a, Predrag Štromar, koji živi u Vinici, više ne pokušava do Sabora putem preferencijalnih glasova, već se napredovanjem u stranci izborio za čvrstu drugu poziciju.

Njegova stranačka kolegica Božica Makar iz Ludbrega je na desetom mjestu, a gradonačelnik Ivanca Milorad Batinić nastupa s posljednje pozicije na listi.

Dakle, nositelj koalicije SDP daje dvoje kanditata iz Varaždinske županije, a koalicijski partner HNS daje troje kandidata s našeg područja. Najslabiji koalicijski partner, HSS, daje jednog. U cijeloj toj podjeli nije bilo mjesta ni za jednog predstavnika ili predstavnicu varaždinske gradske organizacije ni SDP-a ni HNS-a.

Za komentar ove situacije priupitali smo i županijskog šefa SDP-a Marija Habeka i gradskog šefa stranke Alena Kišića. Odgovor je pristigao od Kišića.

– Gradska organizacija SDP-a Varaždin je za listu za Sabor kandidirala mene kao svog predsjednika. Međutim, Glavni odbor naše stranke je donio odluku kako na listama ne mogu biti kandidati koji imaju nespojive dužnosti sa saborskim mandatom, dakle SDP-ovi europarlamentarci, župani i dožupani. Tako ja, s obzirom da ću svoj mandat dožupana odraditi do kraja, nisam ni mogao biti kandidat, a imali smo i nekoliko kandidatkinja, međutim odabir vrha stranke je bio drugačiji. Naravno da bih volio da imamo kandidate iz naše organizacije, međutim, s obzirom na koalicijski ugovor i sedam mjesta na listi za našu stranku, veličinu izborne jedinice koju sačinjavaju tri županije i tzv. žensku kvotu, bilo je jako malo mjesta. Bez obzira na to, vjerujem da će u Varaždinu naša koalicija uvjerljivo pobijediti, a ono za što ću se zalagati je da, ukoliko ćemo formirati novu Vladu predvođenu SDP-om, u njoj budu članovi naše varaždinske organizacije. Za to imamo nekoliko kvalitetnih rješenja – odgovor je Alena Kišića na nezastupljenost ljudi iz županijskog središa na listi.

Na isto pitanje upućeno Predragu Štromaru i Goranu Habušu, predsjednicima županijske i gradske organizacija HNS-a, odgovorio je Štromar.

– U ovom sazivu su neke druge opcije imale zastupnike iz Varaždina, ali ne vidim da su nešto i učinili za Varaždin, kao ni za ostatak Županije. S druge strane, naši zastupnici zalagali su se za sve građane, jer nama su svi građani jednako bitni. Mislim da nije bitno tko gdje živi od saborskih zastupnika, nego je bitno bori li se svim snagama za bolji život građana na sjeveru Hrvatske. Regija je utjecajna i bogata onoliko koliko je utjecajan i bogat najsiromašniji kraj. Varaždin je središte županije, ali mi se zalažemo za svaki grad, svako naselje podjednako – komentar je Predraga Štromara, županijskog šefa HNS-a.

U nastavku donosimo cijelu listu Narodne koalicije, podebljano su prikazani kandidati s područja Varaždinske županije: 1. Siniša Hajdaš Dončić (SDP), 2. Predrag Štromar (HNS), 3. Stjepan Kovač (SDP), 4. Matija Posavec (HNS), 5. Mario Habek (SDP), 6. Marija Puh (HNS), 7. Marko Vešligaj (SDP), 8. Petra Novinščak (SDP), 9. Renata Potočnik (SDP), 10. Božica Makar (HNS), 11. Agata Cvitić (SDP), 12. Zvonimir Sabati (HSS), 13. Bernarda Topolko (HNS), 14. Milorad Batinić (HNS).

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije