‘Kreirali smo prvi hrvatski frizzante i ponovno izdignuli Silvanac zeleni’

Podrum Štrigova ne staje sa organizacijskim promjenama i procesom restrukturiranja. Uz stabilizaciju poslovanja na red dolaze iskoraci u asortimanu i revitalizaciji pojedinih sorti koje su davnih dana gotovo obilježavale štrigovsko vinogorje.

Kada govorimo o revitalizaciji pojedinih sorti, riječ je o nepravedno zapostavljenom, ali izuzetno cijenjenom, jednostavnom, svježem i pitkom vinu sorte Silvanac zeleni, a kada pričamo o iskoracima, mislimo o proizvodnji i plasmanu na tržište prvog hrvatskog frizzantea, što će povijest pamtiti.

O novostima koje dolaze iz Podruma Štrigova, tjedan dana uoči početka najvećeg međimurskog i vinskog festivala ovih krajeva Urbanovo 2016., popričali smo s direktorom Podruma Mihaelom Frančićem.

– Silvanac zeleni nepravedno je zapostavljeno vino od strane vinara i potrošača, iako se možda tako ne čini na ‘prvu’. Trenutno imamo posađeno oko pola hektara sorte Silvanac zeleni. Ove godine koja je bila izvrsna, sav Silvanac smo buteljirali. Reakcije na to su odlične ocjene i komplimenti na ocjenjivanjima vina i zahvalna reakcija kušača, rekao nam je Frančić te istaknuo kako je Silvanac zeleni u butelji idealno vino uz raznolika mesna jela i riječnu ribu.

Primijetili smo novu etiketu i vizualni identitet vina iz Podruma Štrigova.

– Jedna od glavnih promjena je prelazak sa plutenog na navojni čep. Otvaranje butelje je puno jednostavnije i jako je dobro prihvaćeno od strane kupaca. Nova etiketa je jednostavna, u prvi plan dolaze naši fratri Pavlini koji su zaštitni znak našeg podruma, a i svaka sorta vina ima svoju boju po kojoj je prepoznatljiva i uočljiva, istaknuo je.

– Očekivalo se i tražilo od Podruma Štrigova da bude predvodnik u novim trendovima na našem području, tako da smo odlučili na veći zaokret u redizajnu boca – kazao je Frančić.

Prvi hrvatski frizzante i to iz Međimurja!

– Mogu s ponosom reći da smo upravo mi iz Podruma Štrigove proizveli i na tržite plasirali prvi hrvatski frizzante napravljen od sorte Muškat ottonel. Bijelo je i ekskluzivno biser vino, blago pjenušavo, rađeno prirodnim putem sekundarnom fermentacijom u tankovima. Ideja je bila pozicionirati jedno jedinstveno vino u rangu između klasičnih bijelih mirnih vina i pjenušaca, u čemu smo uspjeli, rekao je direktor Podruma Štrigova Mihael Frančić.

Fino muškatna aroma štrigovskog frizzantea upotpunjena je nježnim perlanjem sitnih mjehurića, uz ugodnu svježinu i nenametljivu slatkoću, oduševljava svojim univerzalnim i inovativnim karakterom.

Frizzante je pogodan za mnoge koktele i mješavine.

Na pitanje o razlici između pjenušca i frizzantea, rekao nam je da se ta dva vina mogu uspoređivati. Proizvodnja frizzantea je kraća negoli pjenušca, odvija se u tankovima te je razina pritiska CO2 između 1 i 2.5 bara, znatno niža nego u pjenušcima, u kojima je pritisak iznad 3 bara.

– Muškat ottonel je jednostavniji, blaži i nježniji od muškata žutog i zato se pokazao kao izvrstan za ovakvo pjenušavo vino koje smo kreirali – rekao je Frančić.

Nova vizija Podruma Štrigova temeljena na inovativnosti, kreiranju trendova i neupitnoj kvaliteti, najbolje se pokazuje upravo u ovom ekskluzivnom vinu, novosti na hrvatskoj vinskoj sceni, izvrsnim frizzanteom sorte Muškat ottonel koje možete kupiti u vinotekama Podruma Štrigova u Čakovcu i Varaždinu.

Ukoliko želite isprobati prvi hrvatski frizzante, u Čakovcu to možete u Caffe baru Arcus, samostalno kao frizzante ili u koktelu Hugo ili Aperol spritz.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije