Promo

Odaberite zvučnike u pravoj veličini

Odaberite zvučnike u pravoj veličini

Ako volite slušati dobru glazbu, onda ona često zna biti glasna, zar ne? Naravno. Svako od nas je sklon tome da svoju omiljenu pjesmu „odvrne na najjače“. No, definitivno je moguće uživati u glazbi pri umjerenoj glasnoći, pod uvjetom da koristite zvučnike odgovarajuće veličine.

Visoka kvaliteta zvuka, bez izobličenja i šuma, uz prilagođenost veličini prostorije – ovdje vam ukazujemo na kriterije, koje biste trebali razmotriti pri odabiru zvučnika za svoj dom.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Razvoj zvučnika izravno je povezan s izumom telefona i započeo je 1860. godine prvom javnom demonstracijom telefona, koju je napravio Antonio Meucci. Godinu dana kasnije, Philipp Reis predstavio je svoj telefon, koji je kasnije dodatno razvio Alexander Graham Bell. Međutim, Sir Oliver Lodge se smatra začetnikom modernih zvučnika. Prvi elektrodinamički pokretan zvučnik predstavljen je javnosti u Berlinu 1925. godine (Wikipedia).

Koje veličine i tipovi zvučnika postoje?

Zvučnike možete pronaći u gotovo svim veličinama i za bilo koju namjenu. Postoje i vrlo male, kompaktne kutije koje možete koristiti u pokretu. Također, postoje odgovarajuće zvučne kutije za vaš automobil ili računalo, kao i za uživanje u filmovima u dnevnom boravku.

Neki od najpopularnijih zvučnika su sljedeći:

Podni zvučnici – Ovi zvučnici mogu biti visoki do 1 m, i zahtijevaju odgovarajući prostor. Morate ih postaviti slobodno, i na dovoljnoj udaljenosti od zida, ali zauzvrat dobivate pun zvuk i reprodukciju niskih tonova bez izobličenja. Međutim, ne biste trebali spajati ove velike modele zvučnika izravno na računalo, i zatim sjediti ispred njih. Manji, kompaktni zvučnici ili zvučnici za police, ovdje imaju više smisla.

Stolni ili zvučnici za police – Bookshelf zvučnici su mali i ne stoje na podu, već na polici ili stolu. Visoki su maksimalno 50 cm. Ova vrsta zvučnika ne može tako dobro reproducirati bas ili duboke tonove, tako da se kombiniraju sa subwooferom. Mogu se koristiti diskretno u sobi, i cijena im je vrlo pristupačna.

Surround zvučnici – Ovi zvučnici se koriste u kinu, ili kućnom kinu, jer je doživljaj zvuka vrlo realan i prostoran. Kako i naziv „surround“ govori, zvuk vas okružuje sa svih strana, i vi imate vrhunski doživljaj. Osobito kod filmova, iznenada čujete određene zvukove straga, a druge sprijeda, kroz brojne zvučnike. Postoje mnoge vrste surround-sustava, kao što su Dolby Digital 5.1 ili 7.1. Takav kino sustav zahtijeva kombiniranje prednjih, središnjih i efektnih zvučnika.

Zvučna traka – Soundbar se posebno koristi na monitoru računala, umjesto malih zvučnih kutija. Iako ova veličina nije namijenjena pravom surround zvuku, pruža dobar osnovni zvuk i savršeno pristaje ispod monitora.

Koja veličina zvučnika odgovara kojoj veličini prostorije?

U osnovi, veće sobe mogu tolerirati veće zvučnike. Međutim, osim dimenzija prostorije, moraju se u obzir uzeti još neki segmenti, kao što su:

  • Raspored i mjesto za zvučnik, kako bi mogao biti optimalno postavljen.
  • Raspoloživi prostor, zbog mogućeg položaja spojenih zvučnika, koji su važni za kućno kino.
  • Snaga zvučnika, radi određivanja odgovarajuće veličine (ne za nadjačavanje prostorije).
  • Udaljenost od mjesta za sjedenje, zbog optimalne udaljenosti slušanja i najboljeg zvučnog iskustva.

Postoje približne smjernice za veličinu sobe i optimalnu udaljenost od zvučnika.

Pogledajmo preporuke:

  • Male sobe, do 15 m² - ovdje se preporučuje udaljenost slušanja od oko 2 m. Važno je da zvučnik ne „grmi“.
  • Srednje velike prostorije, do 24 m² - Ovdje udaljenost od kutije može biti između 2 i 3 m. Potrebno je uzeti u obzir razinu i bas.
  • Velike prostorije, preko 45 m² - Preporučena je udaljenost slušanja od preko 4 m. Zvučnici bi svakako trebali imati više zvučnog tlaka i basa, u takvom prostoru.

Naš savjet: Bluetooth multimedijski zvučnik Conceptronic DARIO stvara apsolutnu zabavu u velikim prostorijama. Izuzetno veliki zvučnik s magnetskim krugom i visokom osjetljivošću, ima veliku moć prodora, niske frekvencije udarnih impulsa i savršen frekvencijski odziv u srednjem i visokom rasponu.

Dakle, za dobar zvuk, u kojem ćete opušteno uživati, treba prilagoditi veličinu zvučnika veličini prostorije. Postoje različite zvučne kutije, od kojih su neke manje i kompaktne, te pogodne za mobilnu upotrebu, dok su druge velike, podne, i stvaraju čaroliju surround zvuka u većim prostorijama ili kućnom kinu. Mnogi ljubitelji igara, povezuju surround sustav s računalom, u dovoljno velikim sobama, kako bi mogli potpuno uroniti u svijet igara.

Posjetite stranicu idealno.ba, gdje vas očekuje širok izbor različitih modela zvučnika, i nabavite sustav s kojim ćete slušati glazbu u potpuno novoj dimenziji.

Najnovije

Reci što misliš!