Promo

ŠTO I KAKO

PRVO I OSNOVNO Savjeti za preživljavanje dugog leta

PRVO I OSNOVNO Savjeti za preživljavanje dugog leta

Bez obzira na to koliko ste u životu vremena do sada proveli u avionu, dugi letovi svima ponekad mogu biti zamorni. No, postoje neke stvari koje možete napraviti kako bi vam tijekom leta bilo ugodnije, a mi smo ih sve nabrojali u nastavku. Stoga, nastavite čitati!

Prvo i osnovno: udobna i slojevita odjeća

Osim ako ne trebate odmah nakon što sletite odjuriti na neki važan događaj koji zahtjeva poslovnu ili elegantnu modnu kombinaciju, tada se za let odjenite slojevito i da vam bude udobno. Slojevito odijevanje je posebno važno kada putujete dok je vruće: iako na tlu može biti jako toplo i vruće, u avionu će vam u pravilu biti hladno zbog rashladnih sustava, ali i činjenice da se nalazite nekoliko kilometara iznad tla. Isto tako, izbjegavajte odjevne komade s metalnim dijelovima jer bi vam to moglo produljiti vrijeme prolaska kontrole prije leta.

Odaberite prava sjedala

Iako je pojam „pravog sjedala“ vrlo subjektivan, na neke stvari možete obratiti pažnju kako bi vam let bio udobniji. Ako želite više prostora za noge tada birajte sjedala iza prolaza, a ako se planirate često ustajati i šetati (što se definitivno preporučuje tijekom dugog leta!), tada se, kada kupujete avio karte, odlučite za sjedala do prolaza kako ne biste trebali smetati osobe koje sjede pokraj vas kada to želite uraditi.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Isto tako, sjedala u zadnjem redu se ne mogu nagnuti tako da će vam nakon nekoliko sati leta postati vrlo neudobno. A ako ne želite biti u blizini male djece i beba, tada rezervirajte sjedala u stražnjem dijelu zrakoplova jer veliki avioni na prednjem dijelu imaju prostor u koji se mogu smjestiti bebe.

Spakirajte si „komplet za opuštanje i zabavu“

Iako spavanje tijekom leta zvuči vrlo primamljivo, ponekad je to u stvarnosti teško realizirati, pogotovo ako niste na noćnom letu. No, ako se planirate odmoriti tijekom leta, makar to bio i let Zagreb Dubrovnik, za to je potrebno spakirati „komplet za opuštanje i zabavu“. To može biti mala torbica u koju ćete staviti čepiće za uši (kako vas ne bi budili zvukovi oko vas), pokrivalo za oči koje će vam smanjiti dotok svjetlosti te putni jastuk na kojem će vam vaš vrat biti posebno zahvalan.

Ako ne planirate spavati, ali se ipak želite zabaviti i opustiti, spakirajte si knjigu koju već dugo vremena želite pročitati, omiljeni časopis ili neko drugo zanimljivo štivo. Ako pak imate u planu slušati glazbu, obavezno spakirajte svoje slušalice. Iako je u brojnim zrakoplovima moguće kupiti slušalice, one su u pravilu poprilično skupe, a kvaliteta im zna biti upitna. U slučaju da se na aerodromu sjetite da niste ponijeli svoje slušalice, tada je bolje da ih kupite tamo jer imate veći izbor, i iako su vrlo vjerojatno skuplje nego u običnim trgovinama, obično su bolje kvalitete od onih koje se prodaju u zrakoplovu.

Hidratacija, higijena i šminka

Zrak tijekom leta je suh zbog čega je vašem tijelu potrebna dodatna hidratacija. Često i pomalo pijte vodu, pokušajte izbjegavati čaj, kavu i alkohol, a ne zaboravite ni na hidratantnu kremu koja će i vašoj koži pružiti prijeko potrebnu hidrataciju. Upravo se zbog toga ne preporučuje šminkanje tijekom dugih letova jer će suhi zrak dodatno isušiti kožu, a ako imate šminku, nećete si moći hidratizirati lice.

Tijekom dugog leta često se možemo osjećati prljavo, a tome možete doskočiti tako da sa sobom u avion ponesete putnu četkicu i pastu za zube kao i velik paket vlažnih maramica koje će vam barem malo pomoći da se osjećate čišće.

Prošetajte se

Na kraju, kada god to bude moguće, pokušajte se barem nakratko prošetati po avionu. Vaše će vam noge biti zahvalne kada se protegnu, a cijelom će tijelu koristiti barem privremena promjena položaja.

Najnovije

Reci što misliš!