Kazne za nevezivanje na stražnjem sjedištu

Vozači i putnici u dobi od 17 do 34 najčešće zanemaruju potrebu vezivanja sigurnosnim pojasem, a upravo se u toj kategoriji najčešće bilježe i stradanja u prometnim nesrećama. 26 posto vozača s tri do šest godina vozačkog iskustva priznaje da ne koristi sigurnosni pojas.

Muškarci mlađi od trideset godina na stražnjem sjedalu najvjerojatnije neće zakopčati sigurnosni pojas.

No, istraživanja pokazuju i da jedna od pet osoba poginulih u prometnim nesrećama nije bila vezana, a vjerojatno bi preživjela da je sigurnosni pojas vezala.

Suprotni slučajevi, kad postoje izgledi da bi poginuli preživio da nije bio vezan, iznimno su rijetki.

Naime, u prometnim nesrećama najteže ozljede najčešće zadobiju osobe koje ispadnu iz vozila.

Čak i ako ne ispadnu iz automobila, nevezani su ugroženi, jer, kad se vozilo sudari odnosno kad se zaustavi, nevezani putnici u njemu nastave nekontrolirano “letjeti” po vozilu, udarajući pritom u druge putnike, sjedala, volan, vjetrobran.

Osim što će tako ozlijediti sebe, ozlijedit će i druge.

Prije početka svake vožnje pa i one najkraće, obavezno koristite sigurnosni pojas, naravno i na stražnjim sjedištima, upozoravaju prometni policajci, jer osim što ugrožavate vlastitu sigurnost, riskirate i kaznu od 500 kuna.

Korištenjem sigurnosnog pojasa izbjeći ćete plaćanje kazne, te ćete – što je još bitnije – u slučaju prometne nesreće izbjeći teže posljedice.

Sigurnosni pojas tijekom nesreće smanjuje prijetnju smrti za 60 posto, a teške ozlijede čak i za 300 posto.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije