Što čini obveznu autoopremu?

Sukladno članku 236. Zakona o sigurnosti prometa na cestama (NN br. 67/08) vozila u prometu na cestama moraju imati ispravne propisane uređaje i opremu.

Pravilnikom o tehničkim uvjetima vozila u prometu na cestama (NN br. 92/05) propisano je da motorna vozila, osim mopeda, motocikala, lakih četverocikala, četverocikala, traktora, traktorskih prikolica, prikolica s jednom osovinom, autobusa za gradski promet i vozila namijenjenih za komunalne usluge, moraju imati:

– rezervni kotač s pripadajućom opremom (osim ako posjeduje sigurnosni sustav za vožnju s ispuhanom gumom ili sprej, pjenu u boci pod tlakom – članak 84.)
– sigurnosni trokut (članak 86.)
– kutiju prve pomoći (u skladu sa hrvatskom normom HRN 1112, osim vozila koja se uvoze i imaju ugrađenu kutiju prve pomoći u skladu s normom matične zemlje – članak 87.)
– pričuvne žarulje za najmanje polovicu žaruljnih mjesta (vozila koja su opremljena svjetlosnim tijelima bez žarne niti: ksenon, neon, LED i sl. ne moraju imati – članak 89.)
– reflektirajući prsluk (članak 90.).Na prsluku mora biti oznaka EN 471, a može biti narančaste, zelene ili crvene boje.

Prema posebnom propisu, motorna vozila određene vrste i namjene, moraju biti opremljena vatrogasnim aparatom (članak 86.), koji mora biti atestiran i postavljen na vidljivom i dostupnom mjestu.

U obveznu opremu više ne spada sajla ili uže za vuču.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije