KORAK NAPRIJED, NATRAG DVA Manje dizela znači više razine CO2

Po podacima ACEA (European Automobile Manufacturers Acssociation), u prvoj polovici godine u zemljama Europe prodano je više benzinaca nego dizela što nije bio slučaj još od 2009. godine. Tržišni je udio dizela pao s 50,2 na 46,3 posto što u apsolutnim brojevima iznosi 152.323 dizela manje, no ta je brojka nadoknađena s više benzinaca.

Udio benzinaca u tom je razdoblju iznosio 48,5 posto, a udio ‘ekoloških’ auta je i dalje mizeran. Električni auti čine 1.3 posto prodaje, hibridi 2,6 posto, a vozila na prirodni plin 1,3 posto.

Proizvođači pak upozoravaju kako nagli pad prodaje dizela dugoročno neće donjeti puno dobroga, čak suprotno, veči udio benzinaca donosi i veču količinu emisije CO2 što predstavlja dodatne izazove u zadovoljavanju budućih ciljeva smanjenja CO2.

Erik Jonnaert, glavni tajnik udruge ACEA istaknuo je kako bi potrošaće trebalo dodatno potaknuti na kupnju vozila s alternativnim pogonom, ali i implementaciju dodatne infrastrukture za punjenje, prenosi portal autostart.24sata.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije