‘POTRES’ NA EUROPSKOM tržištu rabljenih

Dizel kao pogonsko gorivo automobila u razvijenoj Europi pri kupnji polovnjaka trenutno bira sve manje vozača, a birat će ih još i manje. Ovoj činjenici kumovalo je više razloga; od skorašnje nemogućnosti ulaska u njemačke kao i francuske velike gradove ovisno o Euro normi do totalnog rata česticama NOx-a na svim poljima gdje su posebno angažirane razne eko udruge, piše jutarnji.hr/autoklub.

Takav razvoj situacije dodatno je ‘ohladio’ Nijemce od dizelaša, čija popularnost drastično kopni još od izbijanja afere Dieselgate. Trenutno u Njemačkoj, kako navodi Reuters, čak 300 tisuća rabljenih dizelskih automobila ne može naći svoje kupce, a slično se već događa i na engleskom tržištu rabljenih. Tamo pak, slično kao i u Njemačkoj, sve negativniji imidž dizelaša u javnosti, opterećenost aferama, poticaji za zbrinjavanje starijih dizelaša te najave nemogućnosti skorog ulaska u velike gradove, kupce rabljenih sve više udaljavaju od kupnje polovnjaka pokretanih dizelom.

Cijene se debelo pale i do 26 posto ovisno o starosti, Euro normi i klasi takvih vozila, prema uglednom portalu za trgovinu rabljenih motorway.co.uk, piše autoexpress.co.uk. Prema njihovim tablicama ove je godine prosječna cijena popularnih dizelskih modela pala u prosjeku 5,7 posto u rujnu u odnosu na isto razdoblje prošle godine, dok je cijena primjerice rabljenog Audija A3 pala za 11,3 posto.

Pritom, što je auto skuplji i više klase postotak pada vrijednost biva sve većim. Zato se kupnja polovnjaka s benzinskim motorom trenutno engleskim kupcima čini boljim izborom, a direktor motorway.co.uk Alex Buttle objašnjava kako je prema svim parametrima jasno kako cijene rabljenih dizelaša idu samo u jednom smjeru – prema dolje.

‘S obzirom na trenutne poticaje brojnih marki pri kupnji novog Euro 6 dizelaša, hibrida ili benzinca pod uvjetom da se stari dizelaš zbrine, dizelašima se u budućnosti ne smiješi blistava skora budućnost kada će na cestama djelovati poput dinosaura’ – izjavio je i dodao ‘kako upravo nastupa vrijeme za jeftine ‘dealove’ i kako je vrijeme za cjenkanje za debele popuste kod kupnje rabljenih dizelaša, kome trebaju’.

Da se slično već dešava u Njemačkoj već smo pisali ranije

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije