KAKO PRAVILNO voziti kroz kružni tok?

Vozeći se svakodnevno ili povremeno kroz kružne tokove morate biti skoncentrirani kao da ste u bolidu Formule 1. Ne zbog jurnjave, nego zbog toga što velika većina vozača ne zna osnovne propise vožnje u kružnome toku. U većini slučajeva nitko ne zna kada će netko i gdje izaći iz njega.

Program edukacije o vožnji po kružnim tokovima? Da, i to postoji, hvalabogu, a činilo se kao šala kada ga je na sastanku čelnika Primorsko-goranske županije najavio župan Zlatko Komadina. Program je pokrenut jer se mnogi vozači ne snalaze na ‘običnim’, a kamoli dvotračnim tokovima. Posve je sigurno kako bi šest osnovnih pravila vožnje u kružnome toku, kada bi ih sudionici u prometu poznavali i primjenjivali, spriječilo stradavanje mnogo ljudi, velike štete, ubrzalo promet, uštedjelo novac…

Ni mediji puno ne doprinose razrješenju problema koji je u suvremenom svijetu nepoznat ili zanemariv.

Pravila prometovanja u kružnome toku:

– Promet se odvija u kružnome smjeru, obrnuto od kretanja kazaljke na satu – sukladno prometnome znaku “kružni tok prometa”.
– Na svim kružnim tokovima vozila koja se nalaze u kružnome toku imaju prednost prolaska ukoliko prometnim znakovima nije drukčije određeno.
– U kružni tok se ulazi bez pokazivača smjera.
– U kružnome toku se ne koristi lijevi pokazivač smjera.
– Prije izlaska iz kružnoga toka obvezno se desnim pokazivačem smjera obavještava druge sudionike o namjeri izlaska. To je važno, kako onome tko vaš prolazak čeka da bi se uključio, tako i onome iza vas, koji kani skrenuti i očekuje vaš brži odlazak.
– Zabranjeno je zaustavljanje i parkiranje i u kružnome toku i u zoni kružnog toka.

Cijeli tekst o problematici vožnje kroz kružne tokove možete ptočitati na portalu Autostart.24sata.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije