Napokon: Od 4. srpnja stižu nam nove registarske pločice!

Od početka srpnja imat ćemo i nove registarske pločice!

Nakon višegodišnje trakavice s pomalo bizarnim problemima, nakon propalog javnog natječaja u kojeg je ulupano nemalo novca, nakon dugotrajne politčke, javne, nažalost ne i stručne javnosti prsudio je ministar Vlaho Orepić. Još 3. svibnja prvi čovjek MUP-a izdao je naredbu kojom je presudio kako će ubuduće izgledati registarske oznake. I dok su dizajneri po nalogu Rajka Ostojića, bivšeg ministra unutarnjoh poslova predložili gotovo 100 različitih rješenja, nova je vlast presjekla po kratkom postupku.

Nema tu zapravo nekih većih novina, jer kao što je već poznato, odluka je samo pridodati u lijevi kut tablice znakovlje Europske unije s umetnutim HR slovima. Formalno-pravno supotpisnik pravilnika o izmjenama i dopunama pravilnika o označavanju registarskih oznaka je i Oleg Butković, ministar pomorstava, prometa i infrastrukture.

Nove tablice već od 4. srpnja i bitno jeftinije

Najvažniji dio iz pravilnika koji regulira ovo pitanje glasi: ‘Registarske pločice za vozila izrađene su od metala, presvučene reflektirajućom folijom, bijele su boje na kojima je crnim slovima otisnuta oznaka registracijskog područja i registarski broj vozila. Na krajnjoj lijevoj strani registarske pločice otisnuta je oznaka Republike Hrvatske sukladno Uredbi Vijeća (EZ) broj 2411/98 od 03.11.1998. godine o priznavanju razlikovnih oznaka država članica u kojima su registrirana motorna vozila i njihove prikolice u prometu unutar Europske unije, a između oznake registracijskog područja i registarskog broja otisnut je grb Republike Hrvatske’.

Još je to jedna od niza prilagodbi našeg zakonodavstva pravilima Europske unije i temelji se na Uredbi Vijeća (EZ) 1998. Godine. o priznavanju razlikovnih oznaka država članica u kojima su registrirana motorna vozila i njihove prikolice u prometu unutar Europske unije, a između oznake registracijskog područja i registarskog broja otisnut je grb Republike Hrvatske.

Pravilnik je objavljen u Narodnim novinama i stupa na snagu 4. srpnja. Za pretpostaviti je da će se od tog dana moći kupiti pločice novog izgleda. Zakonodavac ne obavezuje vlasnike vozila na promjenu tablica, već dozvoljava korištenje i starih. Zanimljivo je kako će nove registarske oznake stajati 65 kuna umjesto dosadašnjih 76 kuna, ili 14,5 posto manje nego do sada!

Vlaho Orepić, ministar unutarnjih poslova RH objavio je nove, niže cijene registarskih pločica. One standardne stajat će 65 kuna umjesto dosadašnjih 76 kuna, s unaprijed zadanim brojčanom i slovnom oznakom umjesto 378 koštat će 278 kuna, a najviše će pojeftiniti pločice po narudžbi. Želite li na njima napisati ime ili brojeve po vlastitom izboru ubuduće ćete platiti 2020 kuna, a ne 6720 kuna, kao što je to sada. Ova odluka stupa na snagu već 4. srpnja, najavio je u ekskluzivnom razgovoru za Večernji list Vlaho Orepić.

14,5% je sniženje cijena za pločice koje dominiraju. Standardnu i ‘određenu’ kombinaciju brojki i slova koristi u Hrvatskoj i više od 97 posto korisnika vozila, njih nešto više od 2,2 milijuna. Umalo dvostruko više (26,46%) pojeftinit će pločice po želji, one unutar “nametnutih” standarda.

Ubuduće će 3,3 puta biti pristupačnije registarske pločice po želji. Trenutna im je cijena 6720 kuna, a od početka srpnja koštat će 2020 kuna. Natpis može sadržavati tri do najviše sedam brojčanih ili slovnih znakova ili kombinaciju slovnih i brojčanih znakova (npr. IVAN, IVAN-1 i slično). Prvo je to nizu najavljenih pojeftinjenja koje građanima trebaju olakšati i pojednostaviti život.

Izvor: Autostart.24sata.hr

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije