Usporedba goriva HR i SLO: I opet raste cijena goriva kod nas…

Cijene goriva u Hrvatskoj nastavljaju rasti. Portal cijenegoriva.info javlja kako je litra Eurosupera 95 danas poskupila za 8 lipa te se sada prodaje za oko 10,22 kune.

Ovo je već treći uzastopni tjedan da cijena Eurosupera 95 raste, a to je ujedno i najveća cijena ove vrste goriva u zadnjih šest mjeseci.

Litra Eurodizela također je poskupila, i to za 6 lipa te se sada prodaje po 9,45 kuna, ovisno o kompaniji.

>>> Provjerite razliku cijene goriva u Hrvatskoj i Sloveniji (PDF)

Vozači tako sada plaćaju najvišu cijenu Eurodizela u zadnjih pet mjeseci.

S druge strane, cijena autoplina nastavlja padati. U utorak je autoplin pojeftinio za 16 lipa, pa sada košta 3,88 kuna, a na nekim postajama poput Plinskog centra Zagreb i 3,69 kuna.

Cijena autoplina pada već šesti tjedan te je u tom razdoblju prosječni spremnik od 50 litara pojeftinio za čak 50,5 kuna.

Litra Eurosupera 95 bez trošarina bi koštala 5,39 kuna
Iz naftnih kompanija stiglo je i objašnjenje činjenice da autoplin pada, a ostala goriva postaju sve skuplja.

Ističu kako se cijene autoplina formiraju drugačije od cijena benzina i dizela, riječ je o kotacijama na Mediteranskom tržištu koje određuju cijene naftnih derivata u Hrvatskoj i one su za autoplin drugačije, odvojene od ostalih, javlja cijenegoriva.info.

Valja istaknuti i ono najvažnije, a to je da u cijenu litre autoplina ne ulaze trošarine, nego samo bazna cijena i marža plus PDV.

Kada trošarine ne bi ulazile u cijenu Eurosupera 95, cijena bi mu danas bila oko 5,39 kuna, a cijena Eurodizela iznosila bi oko 5,6 kuna, jer su trošarine na dizel nešto niže nego na benzin.

Prijevoznici najavljuju prosvjede
Iz Udruge hrvatskih cestovnih prijevoznika bijesno su još prošloga tjedna poručili kako će gorivo točiti u susjednim zemljama u kojima je ono jeftinije, a kazali su kako ne odbacuju ni mogućnost prosvjeda.

Nažalost, s obzirom na kretanja cijena nafte na svjetskim tržištima, koje su sada oko 65 dolara po barelu i s obzirom na činjenicu da je dolar snažan u odnosu na kunu (7,02 kune za jedan dolar), možemo očekivati daljnji rast cijene naftnih derivata u Hrvatskoj.

Podsjetimo, nakon što je Vlada pretprošlog tjedna digla trošarine na gorivo, ministri su izjavljivali da hrvatski građani to neće osjetiti.

Ipak, 21. travnja došlo je do drastičnog rasta cijena goriva, nikada ranije zabilježenoga u Hrvatskoj.

Već je tada bilo jasno kako, s obzirom na to da je cijena sirove nafte na svjetskim tržištima posljednjih tjedana porasla za oko 15 posto, a bazna cijena benzina u Hrvatskoj u istom razdoblju za oko šest posto, možemo očekivati nastavak rasta cijena goriva i u idućim tjednima, piše portal Index.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije