Vijesti / Automobilizam

Poseban režim na slovenskoj i austrijskoj granici s Italijom

POSLJEDICE KORONAVIRUSA Kakva su prometna pravila u Hrvatskoj i susjednim zemljama?

POSLJEDICE KORONAVIRUSA Kakva su prometna pravila u Hrvatskoj i susjednim zemljama?
Davor Javorović/PIXSELL

Na slovenskoj granici s Italijom danas počinje kontrola svih vozača i putnika koji nisu slovenski državljani, odnosno nemaju adresu prebivališta u toj državi, a žele u nju ući

Koronavirus velik je javnozdravstveni problem, a odrazio se i na promet. Pokušali smo saznati sve zabrane i ograničenja u nama susjednim državama. Dakle, u Srbiju je zabranjen ulazak svih građana Italije, Južne Koreje, Irana, Kine i Švicarske. Isto vrijedi i za vozila s, na primjer, talijanskim registarskim oznakama.

Italija je takozvana crvena zona i nakon svakog ulaska u tu zemlju promet će biti otežan, a povratak neizvjestan. Također, na slovenskoj granici s Italijom danas počinje kontrola svih vozača i putnika koji nisu slovenski državljani, odnosno nemaju adresu prebivališta u toj državi, a žele u nju ući.

Svi vozači i putnici morat će pokazati potvrdu o negativnom nalazu testiranja na koronavirus koji nije stariji od tri dana. Osobama koje neće imati taj nalaz na slovenskom, engleskom ili talijanskom jeziku neće biti dopušten ulazak u Sloveniju, piše portal revijahak.hr.

Prekid trajektnog prometa s Italijom

U koordinaciji sa Ministarstvom mora, prometa i infrastrukture i Kriznim stožerom Republike Hrvatske, Uprava Jadrolinije danas je donijela Odluku o privremenom prekidu međunarodne linije Split – Ancona, s obzirom na uvedene restrikcije kretanja stanovništva u susjednoj Italiji zbog epidemije coronavirusa. Obustava linije predviđa se do 1. travnja, dok se međunarodna linija Dubrovnik – Bari obustavlja do 19. travnja 2020. godine.

Austrija poduzima mjere

Svi koji žele ući u Austriju iz Italije moraju na graničnom prijelazu predočiti liječničku potvrdu koja nije starija od četiri dana i potvrditi negativan test na koronavirus. Ako se ne može dobiti zdravstvena potvrda, austrijski državljani ili osobe koje imaju glavnu ili sekundarnu prebivalište u Austriji mogu ući u državu, ako odmah uđu u 14-dnevnu karantenu.

Ulaz u Austriju je moguć (čak i bez zdravstvenog uvjerenja) ako napustite Austriju bez zaustavljanja. Na primjer, njemački državljanin može proći kroz Austriju bez zdravstvenog uvjerenja ako napusti Austriju bez zaustavljanja. Prekinut je željaznički promet s Italijom. Obustavljeni su zračni letovi između Bologne, Vencije, Milana i Beča.

Najgledaniji video

Najgledanija galerija

Izdvojeno


Reci što misliš!