Vijesti / Automobilizam

Što Hrvati kupuju?

TRŽIŠTE POLOVNIH AUTOMOBILA Ovo je najprodavaniji rabljeni model u Hrvatskoj

TRŽIŠTE POLOVNIH AUTOMOBILA Ovo je najprodavaniji rabljeni model u Hrvatskoj
Pixabay.com/Ilustracija

U Hrvatskoj se proda više rabljenih automobila, nego novih i to svi znaju. No znate li koji se to rabljeni model auta najviše prodavao?

Svi koje malo zanimaju automobili na hrvatskom tržištu upoznati su s činjenicom kako se na godišnjoj razini proda puno više rabljenih automobila u odnosu na nove automobile. Tako rabljeni automobili koji se prodaju tek u manjem broju dolaze od registriranih automobila u voznom parku, a novoregistrirani i prodani rabljeni automobili dolaze iz unosa, odnosno uvoza.

Zašto su kupcima atraktivniji rabljeni, a ne novi automobili nije teško zaključiti, jer glavni motiv je njihova puno niža cijena. Poznato je kako se cijena novih automobila smanji za 15 do 30 posto poslije prve godine. No, osim niže cijene drugi po važnosti za odluku kupnje rabljenog automobila su kilometri, a tu leži velika zamka za kupce.

Velik broj rabljenih automobila koji se prodaju u Hrvatskoj ima na brojčaniku puno manje kilometara, nego što je automobil vozio, a za to su krivi prodavači koji tako varaju kupce, jer manje kilometara znači i viša cijena za automobil. Treba napomenuti, ako se radi o automobilu kojemu ne možete sa sigurnošću utvrditi stvarne kilometre u ovlaštenom servisu, budite jako oprezni.

Ni najbolji mehaničar koji će pregledati automobil teško može ustanoviti ima li automobil sto tisuća kilometara više od onog na brojčaniku ili ne, osim kod ekstremnih slučajeva, ali takvi se i ne prodaju. Hrvatski sud nedavno je donio presudu za lažiranje kilometara, ali to je izuzetan slučaj, jer je kupac uspio dokazati skidanje kilometara, te se u takav postupak ne upuštajte ako nemate čvrste dokaze, u protivnom ne nadajte se kako ćete uspjeti u sličnom.

Zanimljivo je kako velik broj rabljenih automobila koji se prodaje ima magičnu brojku od oko 165.000 pređenih kilometara, što ostavlja mjesta sumnji za podešavanje brojčanika. Najbolji savjet je ako smatrate da se radi o nepravilnosti odustanite od kupnje.

Kako piše portal automobili.klik.hr, najprodavaniji model rabljenog automobila u 2019. bio je Renault Clio, dok je Volkswagen najprodavanija marka rabljenih automobila u Hrvatskoj i to već dugi niz godina.

Najgledaniji video

Najgledanija galerija

Izdvojeno


Reci što misliš!