Vijesti / Automobilizam

Zakoni i propisi

JEDNOSTAVNIJA PROCEDURA Kod prvog izdavanja vozačke dozvole više ne treba prilagati Uvjerenje o položenom vozačkom ispitu

JEDNOSTAVNIJA PROCEDURA Kod prvog izdavanja vozačke dozvole više ne treba prilagati Uvjerenje o položenom vozačkom ispitu
Patrik Maček/PIXSELL/Ilustracija

Izuzetak su vozači koji su vozački ispit položili prije 1. siječnja 2018. godine, a nisu do sada ishodili vozačku dozvolu

Ministarstvo unutarnjih poslova objavilo je 16. rujna u Narodnim novinama Pravilnik o izmjenama Pravilnika o vozačkim dozvolama. Novi Pravilnik o vozačkim dozvolama stupit će na snagu 8 dana od dana objave odnosno 24. rujna ove godine.
Izmjenama propisa te izradom tehničkog rješenja omogućeno je da Hrvatski autoklub, kao ovlaštena stručna organizacija koja izdaje Uvjerenja o položenom vozačkom ispitu, vodi evidenciju o položenim vozačkim ispitima u elektroničkom obliku, a policijske uprave, odnosno policijske postaje koje izdaju vozačke dozvole ta Uvjerenja preuzimaju elektroničkim putem, dakle bez potrebe da ju građanin prilaže.

Kako piše portal revijahak.hr, zahvaljujući navedenom tehničkom rješenju i zakonskim izmjenama od 24. rujna 2020. godine, građani, uz zahtjev za izdavanje vozačke dozvole, ne trebaju prilagati Uvjerenje o položenom vozačkom ispitu u papirnatom obliku, odnosno u sustavu e-Građani ne trebaju prilagati skenirano uvjerenje uz eZahtjev.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Na temelju uvjerenja o položenom vozačkom ispitu je tijekom 2019. godine izdano ukupno 50.425 vozačkih dozvola, a prema dosadašnjim propisima, tijekom postupka za izdavanje vozačkih dozvola, naši su građani, između ostalog, uz zahtjev za izdavanje vozačke dozvole, prilagali Uvjerenje o položenom vozačkom ispitu. Ako su taj postupak provodili putem usluge E-građani, uz eZahtjev za izdavanje vozačke dozvole, prilagali su skenirano Uvjerenje o položenom vozačkom ispitu.

Izuzetak su vozači koji su vozački ispit položili prije 1. siječnja 2018. godine, a nisu do sada ishodili vozačku dozvolu. Naime, oni će i dalje morati prilagati Uvjerenje na dosadašnji način jer Uvjerenja o položenim vozačkim ispitima prije 1. siječnja 2018. godine, u evidenciji Hrvatskog autokluba nisu strukturirana za elektroničko preuzimanje.

Najgledaniji video

Najgledanija galerija

Izdvojeno


Reci što misliš!