Vijesti / Automobilizam

Savjeti

DOBRO JE ZNATI Kada ići na tehnički pregled vozila?

DOBRO JE ZNATI Kada ići na tehnički pregled vozila?
Hrvoje Jelavić/PIXSELL

Mnogi vlasnici vozila ne znaju da se na tehnički pregled može doći prije datuma upisanog u prometnu dozvolu, u mjesecu u kojem prometna dozvola istječe

Primjerice, ako prometna dozvola istječe 15.10.2020., te ako se na tehnički pregled i produljenje valjanosti prometne dozvole dođe na bilo koji dan između 1.10. i 15.10., to znači da će se prometna dozvola uvijek ovjeriti od 15.10.2020 do 15.10.2021. Na taj način vlasnici vozila mogu planirati odlazak u stanicu za tehnički pregled i ranije, u dane za koje znaju da je u stanici za tehnički pregled u koju uobičajeno odlaze manja gužva.

Centar za vozila Hrvatske preporučuje da, ako je moguće, vozači tehnički pregled i produženje važenja prometne dozvole obave barem 10 dana prije isteka prometne dozvole, ali samo ako je to moguće obaviti u mjesecu u kojem istječe valjanosti prometne dozvole. Na taj način bi se u slučaju nađenih nedostataka zbog kojih se vozilo ipak još smije kretati u prometu, vozilom još uvijek moglo doći do servisa i vratiti u stanicu za tehnički pregled s važećom prometnom dozvolom, što je važno i ako vozilo bude zaustavljeno od strane policije u redovnoj kontroli prometa.

Ako vozilo ne prođe na tehničkom pregledu, vlasnik vozila može pristupati besplatnom ponovljenom tehničkom pregledu dok ne istekne 15 kalendarskih dana. Samo u slučaju da vlasnik vozila dođe na tehnički pregled 15-ti dan koji pada na neradni dan ili praznik, vlasniku će se omogućiti besplatni ponovljeni tehnički pregled na sljedeći radni dan. Da bi vozilo bilo registrirano ili da bi mu se produžilo važenje prometne dozvole, između ostalog, potrebno je platiti i sva obavezna davanja vezana na to vozilo. Većinu tih davanja kao što su cestarina, ekološka naknada, godišnji porez na motorna vozila, upravna pristojba kod promjene vlasništva vozila, moguće je platiti u stanici za tehnički pregled. Na taj način vlasnici vozila mogu sve obaviti na jednom mjestu uz minimalan gubitak vremena.

Uz to, planirajte redovni servis vašeg vozila nekoliko dana prije tehničkog pregleda i napomenite serviseru da uskoro idete na tehnički pregled. Tako ćete vozilo pripremiti za tehnički pregled, a ako se na njemu i nađe kakvih neispravnosti, u servisu će ih otkloniti prije tehničkog pregleda vozila.

Najnovije

Reci što misliš!