Vijesti / Automobilizam

Savjeti

ADITIVI ZA DIZELSKO GORIVO Ima li kakve koristi od njih?

ADITIVI ZA DIZELSKO GORIVO Ima li kakve koristi od njih?
Marko Prpić/PIXSELL

Dizelsko gorivo je za razliku od motornog benzina osjetljivo na niske temperature. Razlog tome je parafin u nafti koji se na niskim temperaturama počinje kristalizirati

Već na temperaturama od -5 stupnjeva dolazi do skrućivanja nafte, odnosno do vezanja parafina u vidu kristala. Takvo gorivo postaje gušće, teže prolazi kroz sustav za ubrizgavanje goriva, filtere i na kraju krajeva otežava ili posve onemogućava paljenje motora. To je posebno izraženo kod dizelskih motora starije generacije, a ako se tome pridodaju i loš akumulator i općenito loše stanje komponenti automobila poput grijača za gorivo, jasno je da će vožnja na niskim temperaturama biti nemoguća misija.

Ipak, najveće i najbolje naftne kompanije u našoj zemlji pridržavaju se određenih pravila. Za određeno razdoblje godine po posebnim točkama filtrabilnosti dizelskim se gorivima dodaju posebni aditivi. Za zimsko razdoblje koje se smatra od polovice studenog do kraja veljače, točke filtrabilnosti za dizel povećavaju se do -20 stupnjeva. Točenje goriva na benzinskim crpkama poznatih i većih kompanija trebalo bi tako jamčiti sigurnost na niskim temperaturama. Iako se živa na termometru u našoj zemlji rijetko spušta preko dvadeset stupnjeva ispod nule postoje rješenja i za takve ekstremne situacije. Ako očekujete ekstremne temperaturne uvjete svakako se posavjetujte s prodavačima i u spremnik auta ulijte zimski aditiv za gorivo. U svakom slučaju može donijeti više koristi, a štetu nikakvu, piše portal oryx-asistencija.hr.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Pomoć dolazi u vidu posebnih aditiva za dizelsko gorivo koje je moguće kupiti na gotovo svim benzinskim postajama. Ako automobil noću ostavljate vani i ako se očekuju niske temperature, posebno u kontinentalnom dijelu Hrvatske nije loše u spremnik goriva doliti neki od aditiva koji se nude. Sredstva koja se dodaju dizelskom gorivu s ciljem poboljšanja pojedine osobine najčešće su stabilizatori i sredstva za zaštitu od korozije tako da imaju višestruke koristi. Dakle, do temperature od -20 stupnjeva točenje dizelskog goriva na benzinskim crpkama ne bi trebalo stvarati probleme kod pokretanja ili vožnje dizelskog automobila, a neki od brojnih aditiva za dizelsko gorivo mogu se preporučiti kao koristan dodatak posebno ako temperature budu i niže.

Cijena aditiva koji se nude kreću se od tridesetak do šezdesetak kuna što i nije neka investicija ako će pomoći u sprječavanju smrzavanja dizelskog goriva, odnosno izdvajanju parafina. Tim više što većina aditiva sadrži i druge komponente korisne za čišćenje sustava ubrizgavanja. Važno je jedino pridržavati se pravila oko korištenja aditiva, odnosno uliti sadržaj u spremnik prije nego se toči gorivo iz razloga kako bi se aditiv kvalitetno izmiješao s gorivom.

Najnovije

Reci što misliš!