Vijesti / Automobilizam

Istraživanje

KOLIKI JE DOISTA PRTLJAŽNIK? Proizvođači automobila ne objavljuju točne vrijednosti

KOLIKI JE DOISTA PRTLJAŽNIK? Proizvođači automobila ne objavljuju točne vrijednosti
Pixabay.com/Ilustracija

Ponekad su velike razlike između podataka proizvođača i mjerenja ADAC-a posljedica činjenice da neki proizvođači dodaju izrez rezervne gume u volumen prtljažnika

Njemački autoklub ADAC provao je veliko istraživanje i došao do zaključka da proizvođači automobila neispravno označavaju veličinu prtljažnika svojih automobila. Na primjer, prtljažnik Volkswagen Sharana je ni manje ni više nego 325 litara manji od navedenog. Ali i drugi proizvođači također ponekad ne zaziru od toga. Volkswagen za Sharan određuje kapacitet od 955 litara, ali mjerenja ADAC-a, pokazuju da je on samo kapaciteta od 630 litara. Kod Volva XC90 postoji više od 240 litara razlike između specifikacija proizvođača i prakse. Razlike su prilično male za modele iz jeftinijeg segmenta. Primjerice, prtljažnik Dacie Duster samo je četiri litre manji od navedenog.

Kako prenosi portal revijahak.hr, prema ADAC-u, pretjerivanje se uglavnom događa kod skupljih modela kod kojih proizvođači automobila velikodušno zaokružuju veličinu prtljažnika. Razlike su manje kod kompaktnih automobila ili limuzina nego kod SUV-ova i kombija. Najmanji modeli, poput Toyote Aygo, ponekad imaju i veći prtljažnik nego što je odredio proizvođač.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Ponekad velike razlike između podataka proizvođača i mjerenja ADAC-a su posljedica činjenice da neki proizvođači, na primjer, dodaju izrez rezervne gume u volumen prtljažnika. Zato se preporučuje da potrošači uzimaju podatke proizvođača samo kao okvirne smjernice i uvijek pokušavaju vidjeti hoće li važni, veći predmeti poput dječjih kolica stati u prtljažnik prije kupnje automobila.

Najnovije

Reci što misliš!