Vijesti / Automobilizam

Zakoni i propisi

ZAKON JE JASAN Kad policijski službenici mogu nepropisno parkirati?

ZAKON JE JASAN Kad policijski službenici mogu nepropisno parkirati?
Hrvoje Jelavić/PIXSELL/Ilustracija

Iznimno, uz uvjet da je to neophodno potrebno, a vodeći računa o sigurnosti drugih sudionika u prometu, na vozila unutarnjih poslova ne primjenjuju se ni odredbe o strani kretanja vozila, uključivanju u promet

Nije rijedak slučaj da se u malom čovjeku probudi inat prema nositeljima vlasti. Policija smije, a ja ne! Policijska vozila parkirana nepropisno, policijski službenici nisu vezani, okreću se gdje im na um padne, protivno propisima, policijski službenici voze kao sumanuti koristeći metodu slaloma, nas masno kažnjavaju, a sami krše prometne propise gdje god stignu. Mir! Polako! Znate zašto? Njima Zakon daje to pravo.

Sad samo upitajte, ma kojim je to njima Zakonom dano pravo da krše Zakon? Znate kojim? Onim istim koji vama propisuje drastične novčane kazne zbog povrede propisa o sigurnosti prometa na cestama. Zakon o sigurnosti prometa na cestama posve jasno daje pravo. Upravo taj zakon člancima 149. i 150. Zakona o sigurnosti prometa na cestama. Naime, odredbom članka 149. je propisano da se na vozila unutarnjih poslova, kad posebnim uređajima daju svjetlosne ili zvučne znakove, ne primjenjuju odredbe istog Zakona o ograničenju brzine, o propuštanju vozila i prednosti prolaska, o zabrani pretjecanja i obilaženja kolone vozila ili na pješačkom prijelazu ili prelaženju iz trake u traku, o zabrani presijecanja kolone pješaka, obvezi vezivanja sigurnosnim pojasom te zabrani upotrebe mobitela.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Iznimno, uz uvjet da je to neophodno potrebno, a vodeći računa o sigurnosti drugih sudionika u prometu, na vozila unutarnjih poslova ne primjenjuju se ni odredbe o strani kretanja vozila, uključivanju u promet i o zaustavljanju i parkiranju te polukružnom okretanju. Odredbom članka 150. istog tog Zakona propisano je da se, iznimno od odredbi članka 149. ovoga Zakona, a vodeći računa o sigurnosti drugih sudionika u prometu, na vozila policije, bez obzira imaju li ugrađene posebne uređaje za utvrđivanje prekršaja i davanje zvučnih i svjetlosnih signala u obavljanju službenih zadaća, ne primjenjuju odredbe istog Zakona o ograničenju brzine, prelaženja iz trake u traku, o poštivanju prometnih znakova i o zaustavljanju i parkiranju te zabrani upotrebe mobitela.

Da bi omogućili prolaz navedenim vozilima ne samo da ne možete dizati glas već zakon propisuje micanje s puta pod prijetnjom kazne. Pješaci su se dužni skloniti, a druga vozila propustiti i prema potrebi, zaustaviti se dok ta vozila ne prođu, na način da se vozila u desnoj prometnoj traci pomiču udesno a vozila u lijevoj prometnoj traci ulijevo. Te zakonske odredbe odnose se na sva vozila s prednošću prolaza tj. vozila službe hitne pomoći, vozila sanitetskog prijevoza, vatrogasne službe, civilne zaštite, unutarnjih poslova, vojne policije i carine, piše portal revijahak.hr.

Najnovije

Reci što misliš!