POLICIJSKI PODACI Ove godine 258 krađa bicikala, no ‘tamna brojka’ bitno je veća

Na području Policijske postaje Varaždin u prvih sedam mjeseci zabilježeno je ukupno 258 krađa bicikala.

Kada se taj podatak usporedi s onima iz prijašnjih godina, ta brojka prilično varira. Tako je policija 2014. zabilježila 180 krađa, 2015. bilo ih je 252, a 2016. godine 135 krađa.

Od 258 krađa bicikala ove godine gotovo 95% odnosi na krađe bicikala u samom centru i bližoj okolici grada Varaždina. Razriješeno je ukupno 48 krađa, što iznosi oko 19%, odgovorili su iz policije na naš upit.

Usporedbe radi, 2015. godine, kada je broj krađa bio sličan (252), razriješeno je ih manje, tek 34.

Iz policije upozoravaju da broj krađa nije relevantan podatak, jer mnogi kojima je bicikl ukraden to ne prijavljuju. Ta ‘tamna brojka’ mogla bi biti bitno veća.

– Gotovo svakodnevno policijski službenici pronalaze ukradene odbačene bicikle za koje građani nisu podnijeli prijave, a koji se dovoze u prostorije Policijske postaje Varaždin i pohranjuju do pronalaska vlasnika – kažu u PU varaždinskoj.

I predsjednik udruge Varaždinski biciklisti Goran Lepen rekao nam je nedavno da dio žrtava ne prijavljuje krađe. Razlog – razočaranje zbog neučinkovitosti sustava.

> BICIKLISTIČKI JADI Sve je više krađa. Zaštita treba biti bolja, a prijava brza

– S obzirom da velika većina ukradenih bicikala završava na istim lokacijama, prijavom krađe i brzom akcijom policije bicikli budu vraćeni vlasnicima – rekao je Lepen.

Dakle, brza reakcija, odnosno brza prijava policiji nakon što se dogodi krađa otvara najviše mogućnosti da će bicikl biti vraćen vlasniku. Kako vrijeme prolazi, vjerojatnost pozitivnog ishoda opada.

Napominju u policiji i to da su njihovi službenici tijekom ove godine znatno uspješniji u pronalasku počinitelja navedenih kaznenih djela, što je svakako rezultat postavljanja video kamera na kritičnim mjestima od strane grada Varaždina.

– Unatoč tome, još uvijek bilježimo velik dio prostora koji nije pokriven video nadzorom, a smatramo ga prostorom kritičnim za počinjenje kaznenih djela krađa – odgovorili su iz PU varaždinske na naš upit.

> ČUVANA PARKIRALIŠTA ‘Nedopustivo je da se naši ljudi boje kupiti novi bicikl’

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije