Vijesti / Crna kronika

PRAVOSUDNE VRATOLOMIJE

SLUČAJ TEHNOBETON Suđenje Čehoku i ostalima vraća se na početak. Osim ako se do kraja godine ne izglasa novi zakon

SLUČAJ TEHNOBETON Suđenje Čehoku i ostalima vraća se na početak. Osim ako se do kraja godine ne izglasa novi zakon
Varaždinski.hr, PIXSELL

Riječ je o optužnici koja Čehoka i Horvata tereti za zlouporabu položaja i ovlasti te za primanje mita, Bunića za poticanje na zlouporabu položaja i ovlasti te za davanje mita, a Viteza za primanje mita.

Prošlotjedno ročište na Zagrebačkom sudu u Zagrebu u postupku protiv varaždinskog gradonačelnika Ivana Čehoka i ostalih odgođeno je, a isto je i sa sljedećim zakazanim terminom 2. prosinca.

Sudac ide na Visoki kazneni sud

U međuvremenu je sudac Tomislav Juriša izabran za suca novoosnovanog Visokog kaznenog suda, koji s radom počinje 1. siječnja 2020. godine. 

Izvjesno je stoga da će doći do izmjene članova sudskog vijeća, potvrđeno nam je sa Županijskog suda u Zagrebu. 

Trenutno je zakon takav da kada se izmijeni bilo koji član sudskog vijeća - postupak počinje ispočetka. Odnosno mora se ponovno provesti cijeli raspravni dokazni postupak.

Ima i druga mogućnost

No, kako nam je odgovorio Krešimir Devčić, glasnogovornik Županijskog suda u Zagrebu, još uvijek postoji mogućnost da suđenje ipak neće morati početi ispočetka.

- Prema zadnjem Prijedlogu izmjena i dopuna Zakona o kaznenom postupku, promjena sastava vijeća, dakle i predsjednika vijeća, nije više razlogom da se ispitani svjedoci i vještaci moraju ponovo pozivati i saslušavati pred izmijenjenim vijećem - stoji u njegovu odgovoru.

Kad bi taj Zakon mogao biti izglasan, odnosno kada bi mogao stupiti na snagu, još nije poznato.

Treće suđenje Čehoku

Podsjetimo, u ovome slučaju riječ je o trećem kaznenom postupku protiv Ivana Čehoka. Prva dva su trenutno u fazi donijetih nepravomoćnih presuda, jedna je oslobađajuća, druga osuđujuća. Ovaj treći postupak u javnosti se naziva i slučajem Tehnobeton. Optužnica je podignuta još u travnju 2014. godine.

Postupak se vodi protiv varaždinskog gradonačelnika Ivana Čehoka, njegova nekadašnjeg zamjenika Zlatka Horvata, bivšeg predsjednika uprave tvrtke Zagorje Miroslava Bunića te bivšeg gradskog pročelnika za prostorno uređenje Stanka Viteza, kao i protiv tvrtki Zagorje i Zagorje-Tehnobeton.

Mito za Čehoka, Horvata, Viteza...

Uskok optužnicom, koja ima sedam točaka, Čehoka i Horvata tereti za zlouporabu položaja i ovlasti te za primanje mita, Bunića za poticanje na zlouporabu položaja i ovlasti te za davanje mita, a Viteza za primanje mita.

Prema optužnici, Čehok se pritom okoristio za 143.838,03 kuna, Zlatko Horvat za 384.963,03 kuna (od čega je 103.000 kuna upisano na ime njegova sina), a Stanko Vitez za 1.061.266,61 kuna (od čega 289.579,75 kuna mora vratiti njegova kći). 

Također, Zagorje d.d. ostvarilo je korist u iznosu od 741.925,57 kuna, Zagorje-Tehnobeton u iznosu od 2.458.096,80 kuna, a Zagorje-Tehnobeton i Coning inženjering zajedno u iznosu od 2.623.005,00 kuna.

Grad Varaždin pritom je, prema optužnici, oštećen za oko 6 milijuna kuna.

Najnovije

Reci što misliš!