Vijesti / Crna kronika

NASILJE U OBITELJI

OPET NAPAO ŽENU Osuđivani nasilnik na sudu sve negirao i rekao: 'Sve joj opraštam'

OPET NAPAO ŽENU Osuđivani nasilnik na sudu sve negirao i rekao: 'Sve joj opraštam'
Siniša Sović/Foto agencija Sjever; Davor Puklavec/Pixsell

Kći nasilnika izjavila je kako se boji što bi se moglo dogoditi sljedeće. Sud ga je kaznio s 15 dana zatvora, no kako je to vrijeme proveo u pritvoru nakon uhićenja, kaznu je već odradio...

Općinski sud u Varaždinu javno je prošlog tjedna objavio sadržaj nepravomoćne presude donijete u studenom 2019. godine kojom se muškarac (53) sa šireg varaždinskog područja proglašava krivim zbog nasilničkog ponašanja u obitelji.

Kako je istaknuto u presudi, 53-godišnjak je već pravomoćno osuđen za nasilje u obitelji, i to u dva navrata. Posljednji slučaj u kojem je 53-godišnjak počinio nasilje u obitelji dogodio se u sredinom studenog 2019. godine.

Njegova supruga svjedočila je na sudu kako ju je nazivao u školu u kojoj je radila, a kako se nije mogla javiti, počeo je nazivati i njezine kolege te pedagoginju i ravnateljicu, kojima je prijetio, dok je nju klevetao i inkrimirao.

- Rekao im je da me moraju maknuti s mjesta koje radim jer sam neodgovorna, a ako one to ne mogu ili ne žele učiniti, da on ima nekoga tko će to učiniti - rekla je zlostavljana žena na sudu i dodala kako je to shvatila kao prijetnju.

Kad je ona njega kasnije nazvala, javio joj se i rekao da mu je loše i da dođe po njega kako bi mu pomogla da ode na liječenje.

Nakon što je otišla po njega na radno mjesto, pošao je s njom i njihovom kćeri, no na jednom raskrižju izašao je van te se tek kasnije tog dana vratio u kuću i tu je započeo s nasilnički ponašanjem.

Supruga je svjedočila kako ju je počeo vrijeđati, psovati i prijetiti, optuživati za preljube, tjerao ju je iz kuće te nakraju i fizički nasrnuo na nju, no u tome ga je spriječila kći.

Nakon toga supruga je pozvala policiju te je 53-godišnjak odveden u policijsku postaju. Alkotestiranje je odbio, piše u presudi.

Kći je potvrdila kako je majčino svjedočenje točno.

- Takvo ponašanje jako loše djeluje na mene i majku, traumatično je. Uplašene smo i bojim se što bi se moglo dogoditi sljedeće – rekla je na sudu kći nasilnika i dodala kako se takvo ponašanje ponavlja u posljednjih pet do šest godina.

Iskaze svjedokinja sud je ocijenio kao uvjerljive.

Optuženi je sve zanijekao.

- Nisam bio pod utjecajem alkohola, niti sam vikao, galamio i psovkama i pogrdnim riječima vrijeđao suprugu, niti sam fizički nasrnuo na nju – rekao je suprug na sudu.

Istaknuo je kako nije pio alkohol i kako nije odbio alkotestiranje, već ga policija iz nekog razloga nije alkotestirala.

Dodao je i da je supruga zapravo napala njega, a ne on nju, no da joj on 'sve oprašta'.

Sud ga je proglasio krivim zbog počinjenja prekršaja nasilja u obitelji te ga je osudio na 15 dana zatvorske kazne.

No kako mu se u kaznu ubraja 15 dana koje je proveo u pritvoru nakon uhićenja, kaznu je odradio.

Uz izrečenu kaznu, 53-godišnjaku je određena i mjera obveznog liječenja od alkohola.

Kod donošenja presude, sud mu je kao 'otegotne okolnosti uzeo upornost kod počinjenja istih prekršaja, dok mu je kao olakotne okolnosti cijenio njegove materijalne i obiteljske prilike, kao i da je u vrijeme počinjenja prekršaja bio smanjeno ubrojiv'.

Mora platiti i 1800 kuna troškova sudskog postupka.

Stranke u sporu na odluku suda žaliti se mogu u roku od 8 dana.

Najgledanija galerija

Izdvojeno


Reci što misliš!