Vijesti / Crna kronika

ODLUKA VRHOVNOG SUDA

Vrhovni sud ukinuo osuđujući dio presude protiv Čehoka, Patafte i Huljev

Vrhovni sud ukinuo osuđujući dio presude protiv Čehoka, Patafte i Huljev
Dalibor Urakalović / PIXSELL

Upravo je objavljena odluka!

Vrhovni sud Republike Hrvatske ukinuo je dio presude Županijskog suda u Zagrebu iz 2018. godine, kojom su Ivan Čehok, Davor Patafta i Narcisa Huljev osuđeni na zatvorske kazne. Istovremeno, oslobađajući dio presude protiv njih Vrhovni sud je sada potvrdio te ona time postaje pravomoćna, a odnosi se i na Tomislava Kezelja i Hrvoja Vojvodu.

Vezana vijest:

Ivan Čehok, Davor Patafta_suđenje 2018_zemljista SUĐENJE U ZAGREBU PRESUDA Čehoku dvije godine zatvora, Patafti godina i osam mjeseci!

Prema odluci Vrhovnog suda od 29. ožujka, koja je danas objavljena, Čehoku, Patafti i Huljev će se ponovo suditi za kaznena djela za koja su bili osuđeni. Riječ je o zamjeni zemljišta Jalkovec-Brezje između Grada Varaždina i tadašnjeg T7 VIS-a, zatim o kupnji zemljišta za POS-izgradnju (Banfica i Vilka Novaka) te o ulaganjima tvrtke Winair u varaždinsku zračnu luku.

Vrhovni sud je ocijenio da je prvostupanjski sud bez ikakvog obrazloženja odbio dokazne prijedloge i optuženika i tužitelja te takvu presudu naziva 'proizvoljnom'. Time je, stoji u odluci, povrijeđeno njihovo pravo na pravično suđenje.  

U preostalom dijelu presude Vrhovni sud je potvrdio odluku Županijskog suda u Zagrebu. To znači da je potvrđeno da Čehok, Patafta i Kezelj nisu počinili kazneno djelo kada su Grad Varaždin, Varkom i tadašnji T7 VIS 2008. godine potpisali ugovor o interventnom zbrinjavanju baliranog otpada. U tome dijelu oslobođeni krivnje bili su Čehok i Patafta te Kezelj, tadašnji direktor Varkoma.

Također je Vrhovni sud potvrdio presudu kojom je Hrvoje Vojvoda oslobođen optužbi da bi poticao Čehoka na kazneno djelo prilikom kupnje zemljišta za POS-stanogradnju u Ulici Vilka Novaka od tvrtke Ekos Holding.

> Cjelovita odluka Vrhovnog suda

Uhićen 2011. godine

Podsjetimo, Čehok je uhićen 9. lipnja 2011. godine. Izašao je iz istražnog zatvora iz Remetinca nakon što je podnio ostavku na svoju funkciju te dao jamčevinu.

Na lokalnim izborima 2017. godine ponovo se kandidira, iako je imao tri potvrđene optužnice, bez pravosudnog epiloga. Ipak, na tim izborima pobjeđuje i vraća se u Gradsku vijećnicu.

Slučaj Bale

Godinu dana nakon izbora, u srpnju 2018. godine, u tzv. 'slučaju Bale' Županijski sud u Zagrebu osudio je, kao prvostupanjski sud, Ivana Čehoka na dvije godine zatvora.

Gospodarstvenik Davor Patafta dobio je godinu i osam mjeseci zatvora, a Narcisa Huljev iz njegove tvrtke bila je osuđena na djelomičnu uvjetnu kaznu - devet mjeseci u zatvoru, a drugih devet uvjetna uz rok kušnje od pet godina.

Nekadašnji direktor Varkoma Tomislav Kezelj i gospodarstvenik Hrvoje Vojvoda oslobođeni su tada krivnje.

Optužnica je imala četiri točke.

Prva se odnosila na ugovor o zbrinjavanju baliranog otpada iz 2008. godine, koji su VarkomGrad Varaždin potpisali s T7 VIS-om.

Druga točka vezana je uz zamjenu zemljišta Brezje-Jalkovec između Grada i T7 VIS-a.

Treća točka odnosila se na kupnju zemljišta za POS-stanogradnju u Ulici Vilka Novaka od tvrtki Ekos Holding i T7 VIS.

Naposljetku, četvrtka točka odnosila se na pogodovanje Grada tvrtki Winair oko preuzimanja aerodroma.

Slučaj Mercator

Osim toga, tijekom novog mandata na čelu grada Općinski sud u Koprivnici oslobodio je u travnju 2019. godine Ivana Čehoka i nekadašnjeg direktora Parkova Miljenka Ptičeka u tzv. 'slučaju Mercator'.

Riječ je bila o dubioznoj na zamjeni zemljišta Rasadnik - šuma Jelačićka između Grada i Parkova.

No Županijski sud u Osijeku, kao drugostupanjski sud, u veljači 2021. godine poništio je takvu odluku i postupak vratio nižem sudu. 

Slučaj Tehnobeton

Treći postupak koji se vodi odnosi se na tzv. 'slučaj Tehnobeton' iliti 'slučaj Karingtonka'.

Suđenje je počelo 2018. godine, a optužnica tereti varaždinskog gradonačelnika Ivana Čehoka, njegovog bivšeg zamjenika Zlatka Horvata, bivšeg gradskog pročelnika za prostorno uređenje Stanka Viteza i bivšeg predsjednika uprave Zagorja Miroslava Bunića. Također se tereti i tvrtke Zagorje te Zagorje-Tehnobeton.

Čehoka i Horvata se tereti za zlouporabu položaja i ovlasti te za primanje mita, Bunića za poticanje na zlouporabu položaja i ovlasti te za davanje mita, a Viteza za primanje mita.

Najgledanija galerija

Izdvojeno


Reci što misliš!