Vijesti / Crna kronika

SIGURNOST

11 MRTVIH U PROMETU Već sada skoro tri puta više slučajeva nego prošle godine!

11 MRTVIH U PROMETU Već sada skoro tri puta više slučajeva nego prošle godine!
Vjeran Žganec Rogulja / PIXSELL

Crna brojka opadala je četiri godine zaredom, no i tome je došao kraj.

Ovoga mjeseca čak su tri osobe izgubile život na prometnicama u Varaždinskoj županiji.

Početkom mjeseca, 3. rujna, u Vrbanovcu je smrtno stradao 46-godišnjak nakon što je autom prešao na lijevu traku i udario u kamion.

Nedugo nakon toga, 12. rujna u Beretincu vozač automobila naletio je na 69-godišnjeg biciklista, koji je ozljedema pogledao dan kasnije u bolnici.

Samo četiri dana kasnije, 16. rujna, na cesti koja povezuje Črešnjevo i Tužno smrtno je stradao 53- godišnji vozač skutera. I tu je razlog bio taj što je vozač skutera prešao na stranu ceste namijenjenu prometu vozila iz suprotnog smjera.

Lani 4, već sad 11

S ta tri događaja broj smrtno stradalih u prometu popeo se sada već na jedanaest. Veliki je to skok u odnosu na prošlu godinu, kada su ukupno stradale četiri osobe.

- Prošla godina bila je rekordno dobra, najbolja u povijesti. Na to je vjerojatno utjecala i pandemija koronavirusa odnosno zatvaranja koja su bila na snazi – tumači Danijel Posavec, voditelj Odsjeka za sigurnost cestovnog prometa Policijske uprave varaždinske.

Prekinut pozitivan trend

Nacionalnim programom bilo je predviđen broj žrtava u prometu smanjiti na pet i taj je cilj postignut. Brojka je smanjivana iz godine u godinu od 2016., kada je bilo 12 smrtno stradalih, pa je onda opadala na 9, 8 7 i naposljetku lani na 4.

Sada će brojka opet gore, cijeli kvartal je pred nama, a već je 11 mrtvih u prometu.

Brojke nekad išle i do 35!

Najgore godine bile su 2003., kada je smrtno stradali bilo čak 35, ili pak 2008., kada je crna brojka bila 32.

Do 2030. godine, doznajemo, cilj je smanjiti broj umrlih za 50 posto u odnosu na referentnu 2019. A te je godine bilo 7 smrti u prometu.

- Trebalo bi zapravo gledati 10 godišnji prosjek – smatra Posavec. Od 2010. do 2019. taj je prosjek oko 10 smrti u prometu godišnje. Kada bi tako bilo postavljeno, znači da bi cilj trebao biti 5. Ovako, kako sada to određuje Nacionalni program, cilj je 3.

54% više nesreća

Statistika Policijske uprave varaždinske za prvih sedam mjeseci ove godine pokazuje da je bilo ukupno 743 prometne nesreće, što je porast od 54 posto u odnosu na godinu prije.

No zato je malo opao broj teških nesreća, za 13 posto. Nesreća s teškom ozlijeđenima bilo je pak 25 manje. Lakše prometne nesreće rasle su za 55 posto, a prometnih nesreća samo s materijalnom štetom bilo je čak 63 posto više.

Alkohol uzrok u 23% nesreća

Raste i broj alkoholizarnih u prometnim nesreća, za 32 posto.

Inače, udio alkohola kao uzročnika u prometnim nesrećama iznosi 23 posto. U zemljama poput Nizozemske ili Švedske ta je brojka na 10 do 15 posto, kaže Posavec.

Najgledanija galerija

Izdvojeno


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.