Vijesti / Crna kronika

NASTAVAK SUĐENJA

UBOJSTVO U KULTURANI Svjedoci ispričali što se dogodilo te večeri, a branitelj u sudnicu donio barski stolac

UBOJSTVO U KULTURANI Svjedoci ispričali što se dogodilo te večeri, a branitelj u sudnicu donio barski stolac
Varazdinski.hr, PIXSELL

Ni jedan udarac nije usmrtio nesretnog profesora, već udarac glavom pri padu, kaže vještak. Upravo za taj detalj lovi se obrana.

Danas je na Županijskom sudu u Varaždinu nastavljeno suđenje četvorki optuženoj za ubojstvo Nine Čengića (35). Na prvome ročištu 15. veljače svi optuženi izjasnili su se da nisu krivi.

Vezana vijest:

Nino Čengić KORAK DO SUĐENJA OPTUŽNICA ZA UBOJSTVO KOD KULTURANE Udarali su ga sve dok se nije prestao micati

Tragičan događaj zbio se, prema optužnici, 29. svibnja prošle godine oko 4 sata ujutro ispred varaždinskog kluba Kulturana. Čengić je nazvao policiju i prijavio kršenje epidemioloških mjera, no policija po dolasku nije uspjela ući u klub. Nakon što su se policijski službenici udaljili, Ivor Vujasinović (29) udarcem šakom u glavu oborio je Čengića na tlo, tvrdi državno odvjetništvo, nakon čega ga je nastavio udarati rukama, nogama i drvenom palicom. U tome su mu se, stoji u optužnici, pridružili Asja Gorski (24), Ivan Gorski (20) i Dominik Žnidarić (25), koji su Čengiću zadali brojne udarce rukama i nogama po glavi i tijelu i udarali ga sve dok se nije prestao micati.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Čengić je zadobio prijelom sljepoočne kosti i razdor vena s krvarenjem u mozgu te je od tih ozljeda preminuo 30. svibnja. Tužiteljstvo je navelo da se to dogodilo uslijed primljenih udaraca, no danas je sudski vještak precizirao da ni jedan pojedinačni udarac nije bio smrtonosan, kao ni svi udarci zajedno, već da je za Čengića koban bio udarac glavom o pod pri padu.

'Čengić je dva puta pao sa stolca'

Upravo na tome detalju temelji se obrana prvooptuženog Ivora Vujasinovića. Njegov odvjetnik Goran Vučetić na današnje je suđenje donio barski stolac s kojeg je navodno Čengić pao ranije te večeri. O tome je svjedočila članica Kulturane Tamara R. 

Te je večeri, prema njezinim riječima, Čengić dva puta pao sa stolca. 

- Bio je vidno pijan. Sjedio je na barskom stolcu oko dva metra od mene i vidjela sam kako je pao na leđa, zajedno sa stolcom. Ležao je dolje pa se nekako pridigao, a onda još jednom pao, ovoga puta više na bok. Tada sam rekla da maknu stolac jer će opet pasti. Poslije toga ga više nisam vidjela - svjedočila je Tamara R.

'Izuli smo ga...'

Ona te večeri nije izlazila iz kluba pa tako nije ni vidjela, kaže, što se vani dogodilo. Čula je priče da se dogodio incident, ali nije shvatila da bi to bilo išta ozbiljnije, ispričala je na sudu. 

- Čula sam da ga je netko napljuskao, to je sve. Netko je rekao: 'Izuli smo ga pa nek' sad ide pješice doma'. Iz toga sam zaključila da nije ništa tako ozbiljno kao što je ispalo, jer kako bi inače mogao hodati - rekla je svjedokinja.

'Kad sam izašao, već je bio na podu'

Čengićev pad sa stolca u Kulturani vidjela je navodno i Monika T., koja će biti saslušana na idućem ročištu. Obrani je, kako je očigledno, taj detalj posebno bitan. Javnost zasad još uvijek ne zna postoje li svjedoci koji su vidjeli Čengićev pad ispred Kulturane. Svjedok Matej G., primjerice, koji je svjedočio danas, rekao je da je, kad je izašao napolje, Čengić već bio na podu.

- Oko njega su bili optuženi. Nisam vidio da Ivor ima palicu, nisam vidio da bi ga udarao njome. Vani sam bio kratko vrijeme, stajao sam oko pet metara od njih. Onda je Ivor rekao da idemo unutra.  - rekao je svjedok. Također nije vidio da bi se Čengić branio ili nešto govorio. Tek se sjeća da je Ivor Čengiću rekao: 'Meni buš policiju zval!' No ovaj svjedok nije mogao precizirati detalje za koje ga se pitalo, pozvao se na to da se te noći podosta popilo.

Našli ga prekrivenog kartonom

Upravo su Matej G. te Hrvoje Č. oko dva sata nakon tučnjave pronašli Čengića prekrivenog kartonom. A hitnu pomoć pozvao je Emanuel N.

- Mislili smo do tada da je Nino otišao kući, jer vani ga nije bilo. No pronašli smo ga onda desno iza zgrade. Bio je mokar, jer kiša je padala, krvav u licu, prekriven kartonima... Taj dečko nam je rekao da ga je on prekrio kartonima - iznio je Matej G., misleći, po svemu sudeći, na Emanuela N.

'Sve vas lijepo pozdravlja Ivda'

Ovaj svjedok nije želio odgovoriti na pitanje suca osjeća li kakvu ugrozu od Ivora Vujasinovića. No u istrazi je rekao kako je do njega došla poruka preko osobe koja je bila s Vujasinovićevom u pritvoru. Poruka je glasila: 'Sve vas lijepo pozdravlja Ivda'.

To je protumačio kao prijetnju. S druge strane, Tamara R. svjedočila je da nitko od optuženika nikad nije bio nasilan.

Vještak o padu sa stolca

I obrana i optužba slažu se, dakle, oko toga da je uzrok Čengićeve smrti udarac glavom o pod prilikom pada. Pritom tužiteljstvo smatra da je do toga pada došlo prilikom tučnjave ispred kluba, dok obrana naglasak stavlja na žrtvin pad sa stolca. Vještak je danas dao tumačenje koje je bliže stavu tužiteljstva. Rekao je, naime, da je moguće da takva ozljeda nastane prilikom pada sa stolca, ali nije ostavio naročito izvjesnim da bi s takvom ozljedom osoba kasnije mogla biti aktivno pri svijesti. 

- Vrijeme od udarca do pojave simptoma može varirati. U konkretnom slučaju, s obzirom na opseg ozljeda, nije za očekivati da bi osoba bila aktivna nakon udarca o tlo - rekao je vještak Davor Mayer. Naime, smatra on, Čengiću je pukla kost, pa je malo vjerojatno da on ne bi bio barem ošamućen ili u kratkotrajnoj nesvjestici kad bi kobni udarac bio od njegova pada s barskog stolca. A vremenska razlika između trenutka kada je pao za šankom i tučnjave ispred kluba je oko dva sata. 

Suđenje se nastavlja 15. ožujka, kada bi trebali svjedočiti Hrvoje Č., Karlo Š., Marina T., Emanuel N., Boris F. i Maja J.

Najnovije

Dodavanje novih komentara je onemogućeno.


Vezani članci