Vijesti / Crna kronika

akcija uskok-a

Među osumjničenima za kupnju lažnih Covid potvrda spominje se i ime sopranistice Lane Kos

Među osumjničenima za kupnju lažnih Covid potvrda spominje se i ime sopranistice Lane Kos
Josip Regović/Pixsell; Marko Prpić/Pixsell

Istraga je otvorena protiv sveukupno 243 osobe...

USKOK je objavio detalje istrage protiv 243 okrivljenika koje se sumnjiči da su nabavljali COVID potvrde, ali nisu bili cijepljeni, već su za to davali novčanu naknadu od najmanje 100 eura.

Među osobama za koje se sumnja da su kupili lažnu COVID potvrdu je i sopranistica Lana Kos, piše Jutranji list.

A to znači da će se i protiv nje, kao i protiv ostalih koji se sumnjiče da su dali mito kako bi dobili potvrde, provesti istraga.

Priopćenje prenosimo u cijelosti.

"USKOK je, na temelju kaznene prijave PU zagrebačke, donio rješenje o provođenju istrage protiv 243 okrivljenika zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenih djela primanja i davanja mita u sastavu zločinačkog udruženja te kaznenih djela davanja mita.

Osnovano se sumnja da su se, u razdoblju od srpnja 2021. do 15. studenoga 2021. na području Hrvatske, u nakani stjecanja nepripadne materijalne dobiti za sebe i za druge, I. okr. kao medicinska sestra zaposlena u jednom Domu zdravlja u Zagrebu te II. do XII. okr., znajući za postojanje interesa većeg broja osoba za pribavljanje EU digitalnih COVID potvrda bez obavljenog cijepljenja, povezali u zajedničko djelovanje radi omogućavanja izdavanja navedenih potvrda necijepljenim osobama za novčanu naknadu.

U cilju realizacije plana okrivljenici su međusobno podijelili zadatke koje će svatko od njih izvršavati, pa je tako I. okr. vršila upis necijepljenih osoba u informacijski sustav Ministarstva zdravstva CEZIH u koji se unose podaci o cijepljenju osoba protiv bolesti COVID-19, a na temelju upisa cijepljene osobe ostvaruju pravo na izdavanje EU digitalne COVID potvrde. Prethodno su II. do V. okr. osobno ili posredstvom VI. do XII. okr. ili drugih nepoznatih osoba stupali u kontakt s preostalim okrivljenicima odnosno necijepljenim osobama koje su bile zainteresirane za to da im se izda EU digitalna COVID potvrda iako su znale da nemaju pravo dobiti takve potvrde jer nisu cijepljene. S njima su dogovarali da im se u za to predviđeni informacijski sustav za novčanu naknadu od najmanje 100 eura izvrši upis cijepljenja. Potom su od njih pribavljali osobne podatke potrebne za upis cijepljenja i preuzimali dogovorenu novčanu naknadu za navedeno te su dio naknade zadržali za sebe, a ostatak naknade i podatke predavali su I. okr. koja je zatim u informacijski sustav CEZIH vršila neistinite upise cijepljenja. Jednako tako su u istu svrhu II. do V. okr. te VII. i XI. okr. predali I. okr. svoje osobne podatke kao i novčanu naknadu.

Na temelju neistinitih upisa za ukupno 232 osobe neosnovano su izdane EU digitalne COVID potvrde, čime su I. do XII. okr. pribavili nepripadnu imovinsku korist od najmanje 24.440 eura i 12.370 kuna. Novac su međusobno podijelili, dok je II. okr. na opisani način sebi pribavio i nepripadnu materijalnu dobit od 4100 eura i 24.400 kuna.

USKOK je sucu istrage Županijskog suda u Zagrebu predložio određivanje istražnog zatvora protiv petero okrivljenika", navodi se u priopćenju.

PU zagrebačka oglasila se priopćenjem o detaljima istrage.

"Policijski službenici Policijske uprave zagrebačke u suradnji s policijskim službenicima Ravnateljstva policije, Policijskog nacionalnog ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta i u koordinaciji s Uredom za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta dovršili su dugotrajno i opsežno kriminalističko istraživanje nad ukupno 243 osobe, od toga 239 hrvatskih državljana, tri državljanina Srbije i jednim državljaninom Kosova, odnosno nad 152 muške osobe i 91 ženskom osobom, starosti između 21 i 84 godina, zbog sumnje u počinjenje kaznenih djela primanja i davanja mita u sastavu zločinačkog udruženja, te davanja mita.

Naime, sumnja se da se prvoosumnjičenih 12 osoba (10 muških i 2 ženske osobe, državljana Republike Hrvatske u dobi od 21 do 35 godina) od srpnja do studenoga 2021. godine povezalo u zajedničko djelovanje, postupajući s namjerom protupravnog stjecanja imovinske koristi i znajući da postoji interes građana za pribavljanje EU digitalnih COVID potvrda bez obavljenog cijepljenja. Tako je 32-godišnja zaposlenica medicinske ustanove s ovlastima unosa podataka u za to predviđeni informacijski sustav nadležnog ministarstva upisivala građane bez provedenog cijepljenja, za što je uzimala novčanu naknadu, dok su ostalih 11 hrvatskih državljana prikupljali podatke od ostale 231 osumnjičene osobe, naplaćivali od njih novčanu naknadu te dostavljali njihove osobne podatke 32-godišnjakinji radi unosa upisa cijepljenja u za to predviđeni informacijski sustav.

Nakon što bi osumnjičena 32-godišnjakinja upisala njihove podatke u za to predviđeni informacijski sustav nadležnog ministarstva, ostali osumnjičenici ishodili bi EU digitalne COVID potvrde. Provedenim kriminalističkim istraživanjem utvrđena je sumnja da je osumnjičena 32-godišnjakinja počinila kazneno djelo primanja mita u sastavu zločinačkog udruženja, da je ostalih jedanaestero osumnjičenih osoba počinilo kaznena djela davanja mita u sastavu zločinačkog udruženja, dok su ostale osumnjičene osobe počinile kaznena djela davanja mita. Kaznena prijava podnesena je Uredu za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta u Zagrebu, a deset osumnjičenih osoba dovedeno je pritvorskom nadzorniku, dok se za jednom osobom još uvijek traga", navodi se u priopćenju.

Najnovije

Reci što misliš!