Vijesti / Crna kronika

SIGURNOST U PROMETU

Bliži se Martinje pa policija upozorava: Ako ste popili, ne vozite!

Bliži se Martinje pa policija upozorava: Ako ste popili, ne vozite!
Matija Habljak/Pixsell

Od 1080 nesreća ove godine, u 254 slučajeva uzročnik je bio alkohol. A ni kazne nisu male...


U petak, 11. studenoga, čeka nas još jedno 'Martinje', vrijeme krštenja mošta. Policija u vremenu s petka na subotu te u dane vikenda sve do ponedjeljka, najavljuje pojačani nadzor svih sudionika u prometu, a posebno vozača motornih vozila, bicikala i osobnih prijevoznih sredstava, poput električnih romobila. 

Policijski će službenici na području cijele Varaždinske županije pojačano nadzirati promet na cestama, posebno na mjestima na kojima su se događale teže prometne nesreće zbog vožnje pod utjecajem alkohola.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Analizom je utvrđeno je da je vožnja pod utjecajem alkohola jedan od češćih uzroka prometnih nesreća, a naročito je taj problem izražen u vrijeme noćnih sati vikendom, kad se kao počinitelji prometnih nesreća u pravilu pojavljuju mladi vozači. 

U prvih deset mjeseci ove godine na području PU varaždinske dogodilo se 1.080 prometnih nesreća od kojih je u 254 prometne nesreće bila utvrđena alkoholiziranost sudionika pod utjecajem alkohola.

Za prekršaje vožnje pod utjecajem alkohola, ovisno o utvrđenoj koncentraciji alkohola, vozača se može kazniti novčanom kaznom u iznosu od 700 do 20.000 kuna ili kaznom zatvora u trajanju do 60 dana. Izriče mu se i zaštitna mjera zabrane upravljanja motornim vozilima određene kategorije u trajanju do 12 mjeseci te mu se u evidenciju upisuje do šest negativnih prekršajnih bodova.

Za mlade vozače propisano je upravljanje motornim vozilom bez utjecaja alkohola u krvi, dok je za vozače bicikla  i osobnih prijevoznih sredstava za upravljanje pod utjecajem alkohola predviđena samo novčana kazna u iznosu od 500 kuna.

- Zbog svega navedenog, radi zaštite svih sudionika u prometu, molimo vozače da u vrijeme proslave Martinja ne započinju upravljanje vozilima, ako su prethodno konzumirali alkohol, već da upravljanje vozilom odgode do otriježnjenja ili da koriste usluge javnog ili taxi prijevoza odnosno da angažiraju druge osobe koje nisu konzumirale alkoholna pića - apeliraju iz policije.

Najnovije

Dodavanje novih komentara je onemogućeno.