Vijesti / Crna kronika

EPPO u akciji

PROŠIRENA ISTRAGA Bunić i Gotić opet na udaru europskih tužitelja

PROŠIRENA ISTRAGA Bunić i Gotić opet na udaru europskih tužitelja
Varaždinski.hr

Sporno je uređenje Bunićeve vikendice na otoku Ugljanu.

Nakon što su u srpnju prošle godine u Varaždinu po nalogu Europskog tužiteljstva (EPPO) uhićeni bivši šef tamošnje komunalne tvrtke Varkom Željko Bunić, istaknuti varaždinski HDZ-ovac i predsjednik uprave GR grupe Robert Gotić te poduzetnik Stjepan Ptiček, zbog sumnje u namještanje natječaja za izvođenje projekta Dogradnja i rekonstrukcija Uređaja za pročišćavanje otpadnih voda (UPOV) u Varaždinu, danas je protiv dvojice okrivljenika proširio istragu, piše Jutarnji list.

Vezana vijest:

privođenje uhićenje Željka Bunića TROJE UHIĆENIH Europski tužitelj objavio detalje uhićenja u Varaždinu, traže istražni zatvor za Gotića, Bunića i Ptičeka

Sada se pak Gotić tereti da je Buniću kao protuuslugu za sudjelovanje u poslu besplatno izveo radove na njegovoj vikendici na otoku Ugljanu.

Europsko tužiteljstvo izdalo je priopćenje te ga prenosimo u cijelosti.

- U srpnju prošle godine (15. srpnja 2022.), Ured EPPO-a u Zagrebu pokrenuo je istragu protiv trojice hrvatskih državljana zbog sumnje na primanje i davanje mita vezano za natječaj za posao dogradnje i rekonstrukcije uređaja za pročišćavanje otpadnih voda (UPOV) Varaždin. Sve tri osobe uhićene su 14. srpnja 2022. nakon istražnih radnji provedenih u suradnji Policijskim nacionalnim uredom za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (PNUSKOK).

Od tada, istražnim radnjama utvrđene su osnove sumnje da su prvi i drugi od te trojice okrivljenika dogovorili da će drugookrivljenik poduzeti sve potrebne radnje kako bi društvo prvookrivljenika bilo uključeno u izvođenje navedenih radova. Navodno je prvookrivljenik zauzvrat obećao izvesti radove na kući drugookrivljenika u mjestu Muline na hrvatskom otoku Ugljanu, koristeći resurse vlastitog (prvookrivljenikovog) trgovačkog društva.

Prema rezultatima istrage, slijedom tog dogovora, drugookrivljeni je osigurao da društvo prvookrivljenoga bude uključeno u izvođenje radova Projekta UPOV, čija je vrijednost 21.560.514 eura (162.447.700,00 kuna), a koji je financiran iz Kohezijskog fonda Europske unije. Potom je prvookrivljenik održao obećanje i izveo građevinske radove na kući drugookrivljenika u vrijednosti od najmanje 22.543 eura.

U daljnjem tijeku istrage provest će se daljnje istražne radnje s ciljem utvrđivanja svih okolnosti kaznenih djela koja se istražuju - izvijestio je EPPO.

Okrivljenici se brane sa slobode.

Najnovije

Dodavanje novih komentara je onemogućeno.