AFERA CEKIN Janez Tobias prevario stotine štediša, no zbog zastare neće u zatvor

Županijski sud u Varaždinu zbog zastare je obustavio izvršenje kazne zatvora u trajanju od pet godina i šest mjeseci Janezu Tobiasu (63), osuđenom zbog zlouporabe položaja i ovlasti te krivotvorenja isprava u vrijeme dok je vodio štedno-kreditnu zadrugu Cekin u Varaždinu, iza koje je ostalo gotovo tisuću prevarenih štedišta.

Osuđen je još 31. svibnja 2001. godine. Pobjegao je u Sloveniju pa je Županijski sud u srpnju 2001. za njim raspisao tjeralicu.

No ništa se nije poduzimalo sve do 7. listopada 2013., kad je izdan europski uhidbeni nalog!

Tobias je u Sloveniji uhićen, no Slovenija je rješenjem Okružnog suda u Kranju u veljači prošle godine odbila njegove izručenje zbog – zastare.

Lani je iz istog razloga ukinuto i izvršenje četvorogodišnje kazne zatvora na koju ga je osudio Općinski sud.

Tobias ima hrvatsko i slovensko državljanstvo, što mu je pomoglo da bezbrižno živi u susjednoj državi.

Klijenti Cekina tvrde da su 90-ih godina ostali bez stotinjak milijuna kuna. Jedna žena koja je ostala bez štednje čak je počinila samoubojstvo.

U obrazloženju Županijskog suda u Varaždinu, objavljenom prije nekoliko dana, navodi se da je prva radnja koja je poduzeta s ciljem izvršenja kazne zatvora u trajanju od pet godina i šest mjeseci prema Janezu Tobiasu poduzeta 16. srpnja 2002. godine dostavom presuda Centru za izvršenje kazni Županijskog suda u Varaždinu, a potom sve do 7. listopada 2013., kad je izdan europski uhidbeni nalog, nije poduzimano ništa!

Jedino je sutkinja u veljači 2009. od policije zatražila informaciju ima li kakvih promjena oko Tobiasova uhićenja, na što joj je odgovoreno da se nalazi u Sloveniji.

Da je nastupila zastara izvršenja kazne zatvora, proizlazi i iz odluke nadležnog suda u Sloveniji, koji je zbog toga i odbio izručiti Tobiasa Hrvatskoj, piše u rješenju varaždinskog Županijskog suda.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije