ZVJERSKI ČIN Brutalno ozlijeđen pas, u Spasu odlučni: ‘Podići ćemo prijavu!’

Udruga Spas gotovo svakodnevno prima dojave o napuštenim i ozlijeđenim psima, a proteklog su petka zaprimili dojavu o psu mješancu, koji je nađen u blizini Novog Marofa u katastrofalnom stanju.

– Komunalni redar Novog Marofa izašao je na teren zajedno s tamošnjom Veterinarskom stanicom, na dojavu o pronađenom psu, koji je bio brutalno ozlijeđen. Obzirom da surađujemo s njima, zbrinuli smo psa kojeg smo nazvali Otto, a bili smo šokirani kad smo ga vidjeli – rekla je Gordana Lacko, predsjednica varaždinske Udruge Spas.

Otto nije bio čipiran, a odmah je zbrinut kod veterinara koji je rekao da su ozljede nanesene oštrim predmetom, a pas je bio u životnoj opasnosti.

– Psu je odsječeno uho skroz do lubanje, vidljiv je rez oštrim predmetom, a ima i rane po tijelu. Otklonjena je mogućnost da je stradao pod naletom vozila ili u borbi s drugim psima. Ozljede su nanesene, prema procjeni, prije četiri dana – istaknula je Lacko.

Iako je Otto nađen u katastrofalnom zdravstvenom stanju, noć je prošla dobro te je životinja, zasad, stabilno.

– Iako još uvijek postoji mogućnost infekcije, izgledi za oporavak sve su bolji, tako da se i mi nadamo najboljem. Moram napomenuti kako eutanazija ni u kojem slučaju nije opcija! – bila je jasna Gordana Lacko.

Pred Ottom je dugotrajan oporavak, nakon kojeg će uslijediti operacija uha, a Facebook stranica Udruge, kao i telefoni, proteklih su sati bili ‘užareni’ od komentara i poziva građana.

– Brojni građani zovu i pitaju za stanje psa, imamo i upita o udomljavanju, ljudi žele pomoći, na čemu smo zahvalni! Svaka kuna dobro dođe, obzirom da je liječenje skupo, a neprestano nam dolaze novi psi, najčešće povrijeđeni.

Iz Spasa kažu kako im je trenutno u fokusu što brži i uspješniji oporavak psa, no ovo će zvjerstvo prijaviti nadležnim institucijama.

– Dojava i komentara je mnogo, no za sad ništa konkretno, iako provjeravamo svaki potencijalni trag do počinitelja. Najprije ćemo narednih dana podići kaznenu prijavu protiv nepoznatog počinitelja te u suradnji s nadležnim institucijama pokušati doći do odgovorne osobe.

Lacko je dodala kako građani dojave mogu uputiti udruzi Spas i Komunalnom odjelu Grada Novog Marofa.

– Učinit ćemo sve kako bismo pronašli počinitelja, iako znamo da će biti teško. Problem je i taj da, kad se i nađe osoba, na sudu često zapne jer nitko ne želi svjedočiti, pa zbog pomanjkanja svjedoka sve stane. Kod nas je i dalje prisutno ‘ne bi se štel mešati’, rijetko tko smogne hrabrosti i snage te svjedoči na sudu – istaknula je.

I dok se traga za počiniteljem, najvažnije je da pas prima najbolju zdravstvenu njegu te da se u konačnici oporavi, a ukoliko želite pomoći u financiranju njegovog liječenja, to možete učiniti uplatom na žiro račun Udruge: HR8723600001101737026 – svrha – Otto, dodala je Lacko.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije