Čehok i Patafta: Ubrzan proces, bez čitanja sve dokumentacije

Na Županijskom sudu u Zagrebu nastavljeno je jučer suđenje bivšem varaždinskom gradonačelniku Ivanu Čehoku, poduzetniku Davoru Patafti, bivšem direktoru Varkoma Tomislavu Kezelju, članici uprave Pataftine T7 Grupe Narcisi Huljev i poduzetniku Hrvoju Vojvodi, koje USKOK tereti da su se udružili s ciljem zlouporabe položaja i ovlasti te da su na taj način oštetili proračun Grada Varaždina za gotovo 50 milijuna kuna.

Proces će ubuduće ipak ići malo brže, jer državni odvjetnici ipak neće morati pročitati svu dokumentaciju koja ima više od 35 tisuća stranica.

Podsjetimo, na početku suđenja odvjetnici pojedinih okrivljenika zatražili su od sudskog vijeća da državno odvjetništvo doslovno pročita svu dokumentaciju.

S obzirom da uporište za taj zahtjev postoji u Zakonu o kaznenom postupku, sudsko vijeće taj je zahtjev odobrilo te su državni odvjetnici počeli čitati dokumentaciju, no u nekoliko dana uspjeli su pročitati tek stotinjak od ukupno više od 36 tisuća stranica.

No, nakon što su o toj apsurdnoj situaciji izvjestili mediji te su kritike na takav način provođenja postupka stigle i od nekih okrivljenika, dogodio se obrat.

Na Županijskom sudu u Zagrebu potvrđeno nam je da je dogovoreno da državni odvjetnici ne moraju pročitati baš svaki predloženi dokument, odnosno da sadržaj dokumenata mogu i ukratko prezentirati u nekoliko rečenica.

Time je sam proces značajno ubrzan, jer je čitanje cijele dokumentacije moglo potrajati i do nekoliko godina.

Podsjećamo, USKOK-ova optužnica protiv Čehoka, Patafte i ostalih odnosi se se na poslove koje je Grad Varaždin, u vrijeme dok je Čehok bio gradonačelnik, dogovorio s Pataftinim tvrtkama, a tiču se zbrinjavanja otpada, zajedničkog ulaganja u varaždinsku zračnu luku te otkup zemljišta za potrebe poticane stanogradnje na lokaciji u Ulici Vilka Novaka.

Tim je poslovima, ističe se u optužnici, gradski proračun oštećen za gotovo 50 milijuna kuna.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije