Bazeni: Kršenje zakona izvjesno – tko i u kojoj mjeri, tek treba utvrditi

Na Županijskom sudu u Varaždinu započelo je suđenje u slučaju Bazeni, četiri godine nakon što je izbila afera. Prvi dan suđenja, 18. svibnja, započeo je čitanjem optužnice, potom je uslijedio uvodni govor stranaka te su započeta ispitivanja svjedoka.

U dokaznom postupku već pravomoćno osuđeni svjedok-pokajnik i zaposlenik Gradskih bazena, Nikola Jozić, potvrdio je da je on, po naputstvu nadređenih, sklapao fiktivne studentske ugovore te koristio i druge načine zaobilaženja plaćanja poreza.

– Novac koji bi prikupili upotrebom paragon-blokova često je korišten kako bi plaćali usluge koje nisu bile usko vezane za same Gradske bazene, poglavito nabavku namirnica i sličnog za restoran. Same paragon-blokove koristili smo kako bismo izbjegli naplatu usluga od građana putem elektroničke kase – rekao je Jozić.

Da su stvari razvijale na takav način potvrdio je i drugi pravomoćno osuđeni svjedok-pokajnik i zaposlenik Bazena, Velimir Mudri, koji je potvrdio upotrebu studentskih ugovora u izbjegavanju plaćanja poreza.

– Sve je krenulo bezazleno i u početku su studentski ugovori korišteni kako bi se studentima isplatile novčane svote za obavljeni rad, u ovom slučaju to je bio rad s neplivačima – rekao je Mudri.

No, kasnije se studentske ugovore koristilo kako bi se pomoću njih plaćalo osobe koje nisu bile studenti, a na samom kraju, u trećoj fazi, studentski ugovori poprimili su karakter fiktivnih, jer realnog rada za koji su oni bili izdavani nije bilo, a novac je ipak netko preuzimao, rekao je.

Dodao je i da su nakon eskalacije upotrebe fiktivnih ugovora održali sastanak, u svibnju 2011., na kojem je prisustvovao i drugooptuženi Željko Čengić, četvrtooptužena Lidija Kojdić, Kristina Kopriva, Boris Šamec te sam Velimir Mudri, a razgovarali su o fiktivnim studentskim ugovorima.

– Nitko nije bio šokiran što su korišteni fiktivni studentski ugovori, već ih je tek začudilo što je broj tih ugovora porastao – kazao je Mudri.

Troje optuženih, Natalija Žetko, Željko Čengić i Lidija Kojdić, nije prihvatilo krivnju, dok je trećeoptužena Liljana Golić Domislavić djelomično prihvatila krivnju.

Suđenje se nastavlja, a pred optužbom se nalazi šuma mnogih možda i valjda, dok se realna odgovornost tek treba jasno utvrditi.

> Kolarić: Čehoka smo još 2011 izvjestili o stanju na Bazenima

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije