FOTO Čak 35 učeničkih zadruga na ‘Danima kruha’, biraju se oni najoriginalniji!

U subotu, 15. listopada na Franjevačkom trgu održana je Županijska smotra Dani kruha-dani zahvalnosti za plodove zemlje gdje su postavljeni prigodni štandovi na kojima su učenici Osnovnih škola Varaždinske županije izložili različite vrste kruha, peciva i kolača.

Ova već tradicionalna županijska smotra ima za cilj mladima približiti blagovanje kruha, ali i prednosti ekološke poljoprivrede i ono možda najvažnije, upoznavanje s narodnim običajima varaždinskog kraja.

Otvorenju smotre prisustvovao je i župan Varaždinske županije Predrag Štromar, njegov zamjenik Alen Kišić te varaždinski biskup mons. Josip Mrzljak.

Župan Varaždinske županije Predrag Štromar istaknuo je važnost i trud koji se ulaže u proces dobivanja kruha, a naglasio je i kako je važno čuvanje tradicije i baštine te da današnja djeca saznaju kako se nekada živjelo. Osim toga, spomenuo je i značenje kruha u katoličkoj vjeri gdje je kruh zapravo Tijelo Kristovo.

– Izuzetno mi je drago da se javilo čak 35 učeničkih zadruga na ovo natjecanje gdje se utvrđuje čiji je štand najljepši, tko je donio najljepše uzorke raznih proizvoda od raznog žita i tko se predstavio na najkvalitetniji način. Onaj tko je najbolji sljedeće će godine biti domaćin, a ove je godine to Osnovna škola Svibovec – rekao je Štromar.

U okviru manifestacije održani su i okrugli stolovi čija je svrha približavanje proizvodnje i vrijednost kruha kao najvažnije životne namirnice.

Snježana Hranić, predsjednica prosudbenog povjerenstva i učiteljica razredne nastave kaže kako ove godine imaju vrlo težak zadatak, a da će presudna biti originalnost, nešto po čemu se izdvajaju od ostalih.

– Mi smo neizmjerno ponosni. U mnogim županijama ova manifestacija više se ne obilježava, i ja sam zaista sretna što naša Županija i škole prepoznaju vrijednost ove tradicije – dodala je Snježana Hranić.

Ravnateljica ovogodišnjih domaćina Osnovne škole Svibovec, Dubravka Mihalić izrazila je zadovoljstvo ovom manifestacijom i današnjim danom.

– Danas se predstavljamo s interijerom jedne starinske sobe i svim detaljima koji su nekada činili jednu takvu sobu, a to je priča koju smo počeli razvijati već prošle godine. – objasnila je ravnateljica Dubravka Mihalić.


Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije