FOTO Svoj 380. rođendan Prva gimnazija proslavila velikom svečanošću u HNK

U ponedjeljak, 10. listopada, u sklopu 380. obljetnice varaždinske Prve gimnazije na Velikoj sceni u varaždinskom HNK održana je Svečana sjednica Nastavničkog vijeća, uz brojne uzvanike.

Učenicima, nastavnicima i svim ostalim uzvanicima na početku se obratila ravnateljica škole Janja Banić iznijevši aktivnosti i projekte koje je, uz redovnu nastavu, provela škola protekle školske godine te je istaknula najvažnije uspjehe nastavnika i učenika.

– Našu 380. obljetnicu dočekali smo s veseljem, osjećajem odgovornosti i obveze. Odlučili smo je posvetiti svim našim bivšim i sadašnjim učenicima i djelatnicima. Nije to samo još jedna srednja škola, to je naša gimnazija, naša ljepotica. Svaki njezin učenik i djelatnik sudjeluje u izgradnji njezine povijesti. Neki drugi će pričati o nama, prosuđivati naše djelovanje, spominjati naše učenike. Otvoreno je još mnogo stranica, dio sadržaja će napisati sadašnje generacije, a dio oni koji tek dolaze – rekla je ravnateljica Janja Banić.

Dodala je kako škola nastoji naučiti učenike da se najbolje stvari stječu znanjem i radom te da uz puno rada sigurno i postoje greške, iz kojih treba učiti.

U svečanom i dirljivom tonu nastavila je govor te čestitala 380. rođendan Prvoj gimnaziji Varaždin.

– Privilegiju prvog čestitara iskoristit ću i ovog puta. Draga moja Gimnazijo, za tvojih 380 godina i tebi i tvojoj mladosti, koje svakodnevno primaš u svoje skute kako bi ih pripremila da budu ono najbolje što ovo društvo može imati, upućujem čestitku: Sretan ti rođendan, naša stara damo!

Nakon ravnateljice uzvanicima se obratio i zamjenik župana Varaždinske županije Alen Kišić, koji je također, u ime Varaždinske županije, Prvoj gimnaziji čestitao rođendan.

Na sjednici Nastavničkog vijeća, između ostalog, prikazan je film redateljice Julie Klier, koja je snimila bivše profesore Prve gimnazije te sadašnje talentirane učenike i time predstavila njihov rad. U filmu je prikazala razliku među generacijama, a kroz priče bivših profesora mogla se vidjeti zanimljiva razlika između toga kako je nekada bilo na Prvoj gimnaziji, dok su sadašnji učenici ispričali kako je sada.

Program je vodila učenica Prve gimnazije Dorotea Neuberg, a obogatili su ga talentirani učenici iz Prve gimnazije svojim plesnim, scenskim i glazbenim nastupima. Hana Golub i Larisa Kreš svojim su plesnim korakom pozvale i ostale izvođače na scenu.

Helena Petek izvela je ‘Dramu apsurda’, a dramska družina Theatron izvela je dio ‘Instrukcije’ Eugenea Ionesca, dok su se svojim glazbenim nastupima predstavili mladi i talentirani učenici Zoran Resnik na violončelu, Nikola Pehnec na harmonici te bend John Doe, koji je već nastupio i na otvaranju ceremonije sa svojim autorskim pjesmama, no ovog su puta obradili pjesmu ‘When God Comes Back’ benda All Them Witches.

Lucija Spevec i Petar Mihin pokazali su svoje pjevačke talente, a osim plesnih, glumačkih i glazbenih nastupa, publici su se predstavili i kemičari Petar Mihin i Ilija Srpak sa svojim originalnim pokusima.

Na samom kraju cijelokupnog programa svi učenici su zajedno s Glazbenom radionicom Prve gimnazije Varaždin otpjevali himnu ‘Gaudeamus igitur’.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije