Tjedan dojenja: ‘Dojenje nije samo hrana, već zaštita i toplina djetetu’

Nacionalni tjedan dojenja svake se godine obilježava od 1. do 7. listopada s ciljem poticanja svijesti o važnosti i dobrobiti dojenja za dijete, majku i cjelokupnu zajednicu, stoga je danas je na Franjevačkom trgu od 10 sati postavljen štand kako bi se prenijele potrebne informacije o programima patronažnih sestara usmjerenih osnaživanju i poticanju dojenja.

Sve dojilje mogu dobiti korisne stručne savjete o dojenju te različite edukativne materijale, koji su postavljeni na informativnom štandu.

– Radi se o promociji dojenja, a ovogodišnji slogan je ‘Dojenje: ključ održivog razvoja’. Dojenje je zapravo važan za početak života i jedno od važnih investicija u budućnosti. Patronažna sestra ima vrlo važnu ulogu kao ključni profesionalac koji nastavlja skrb za majku i dijete po izlasku iz dojilišta, a također već i prije kroz individualan rad s trudnicama, a kroz trudničke tečajeve zapravo potiče formiranje pozitivnih stavova o dojenju – rekla je Marina Golik Mikulić, pomoćnica ravnatelja za sestrinstvo i glavna sestra Doma zdravlja Varaždinske Županije.

Lidija Ptujec, pedijatrica, zamjenica ravnatelja Doma zdravlja Varaždinske Županije kaže kako dojenje nije samo hrana za dijete već i zaštita i toplina te omogućava emotivni razvoj djeteta u dobrog čovjeka.

– Mlijeko ne sadrži samo hranjive tvari već sadrži i brojne enzime, hormone i antitijela koja štite dijete u tom ranom periodu protiv bolesti dišnih i probavnih puteva te protiv alergijskih bolesti i pretilosti. Dakle dojenje ima odraz na zdravlje djeteta – naglasila je Lidija Ptujec.

Dodaje kako se smatra da ne postoji loše ili slabo majčino mlijeko te da se svako majčino mlijeko prilagovađava djetetu. Kaže kako je mlijeko takve konzistencije da ga dijete može najlakše probaviti te da sadrži onoliko proteina koliko je djetetu potrebno. Također ističe važnost edukacije o prednostima dojenjenja i ulogu patronažnih sestara.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije