Povodom Tjedna cjeloživotnog učenja dodijeljene potvrde za sudionike edukacija

Povodom ‘Tjedna cjeloživotnog učenja’ u utorak, 4. listopada u Županijskoj palači u Varaždinu zamjenik župana Varaždinske županije Alen Kišić dodijelio je potvrde ravnateljima i voditeljima centara izvrsnosti koji su sudjelovali u edukaciji pod nazivom ‘E-učenje’ i ‘Obrazovanje za poduzetništvo’ kojeg je provodio Fakultet organizacije i informatike.

Potvrde su primili i voditelji učeničkih zadruga i vježbeničkih tvrtki koji su polazili edukaciju ‘Obrazovanje za poduzetništvo’ također u organizaciji Fakulteta organizacije i informatike Varaždin.

Cjeloživotno učenje odnosi se na svaku aktivnost učenja tijekom cijeloga života radi unaprjeđenja znanja, vještina i kompetencija u okviru osobnoga, građanskog, društvenog ili profesionalnog djelovanja pojedinca.

Već nekoliko godina zaredom obilježava se ‘Tjedan cjeloživotnog učenja’ koje je još 1999. uveo UNESCO, obilježava se u brojnim zemljama na svim kontinentima kako bi se senzibilizirala javnost za cjeloživotno učenje, promicala kultura učenja te potaknula osobna motivacija.

– Varaždinska županija puno ulaže u znanje i želi biti županija znanja te kroz ravnatelje, voditelje centara izvrsnosti, voditelje učeničkih zadruga, te voditelje vježbeničkih tvrtki potiče cjeloživotno učenje. Posebno nam je bitno što smo se u takvom projektu spojili s vertikalom obrazovanja u našoj županiji – rekao je Alen Kišić.

Dodao je kako sve edukacije za ravnatelje provodi FOI, a rezultati su 54 učenika koji su među prva tri u Hrvatskoj u osnovnimškolama i 20 koja su među prva tri na državnim natjecanjima u srednjim školama.

– Dobre stvari ne treba mijenjati, već ih treba kopirati, a mi smo došli do te razine da nas kopiraju druge županije. Svečano otvorenje ovogodišnjeg rada centara biti će 22. listopada. Ove školske godine na natjecanjima je nastupio 5 161 učenik osnovnih i srednjih škola u raznim vrstama natjecanja od školskih do državnih što je više od 30 posto učenika, a to je sam vrh Hrvatske – istaknuo je Alen Kišić.

Potvrde su dodijeljene polaznicima programa koje je provodio Centar izvrsnosti za komunikaciju, a to su ‘Kompetencije koje čine razliku’ u OŠ Petrijanec, te program ‘Ostavi trag – vještine prezentiranja’ u OŠ ‘Vladimir Nazor’ Sveti Ilija i OŠ Cestica.

– Ovo je nastavak dugog kontinuiteta suradnje s Varaždinskom županijom. Županija izuzetno ulaže u edukaciju i fakultet njeguje obostrano produktivan odnos koji se vidi u cijelom aspektu djelovanja naših škola – rekao je dekan FOI-a Neven Vrček.

Dodao je kako je sretna koincidencija da je fakultet lider na području e-učenja te kako je projekt e-škole koji vode najveći projekt razvoja školskog obrazovanja u državi.

O programima cjeloživotnog obrazovanja koje provode srednje škole u Varaždinskoj županiji koji se izvide kao prekvalifikacije, osposobljavanja i usavršavanja, govorio je pročelnik UO za prosvjetu, kulturu i sport dr. sc. Miroslav Huđek.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije