Korisnici doma Novi život proslavili Međunarodni dan starijih osoba

Varaždinska tvrtka Čistoća koja se bavi gospodarenjem otpadom, trudi se pritom i educirati sve dobne skupine o važnosti razvrstvanja otpada. Tako su proteklog tjedna posjetili Dom Novi život, u Radovcu kraj Cestice, gdje su postavili kante za razvrstavanje i primarnu selekciju otpada.

Sukladno svim zakonskim propisima te EU smjernicama, TD Čistoća d.o.o. kao davatelj javne usluge prikupljanja miješanog komunalnog otpada primijenjuje sustav primarne selekcije te odvajanje više vrsta otpada na kućnom pragu a kako je u svim domaćinstvima i poslovnim prostorima na području Općine Cestica uspostavljen sustav razvrstavanja otpada (papir, plastika, metali, staklo, tekstil).

U suradnji sa Općinom i Domom za starije i nemoćne osobe Novi život pokrenut je navedeni sustav pod nazivom “EKO DOM”, ujedno kao dobar primjer kako se također u starijoj dobi može aktivno uključiti u pravilno postupanje s otpadom te utjecati na brigu oko zaštite okoliša.

– Primarnom selekcijom utječemo na svijest svakog pojedinca da razumnim postupanjem s otpadom zajednički očuvamo prirodne resurse a najveći dio bačenih ostataka pretvorimo u nove vrijedne i korisne tvari – istaknuli su tom prigodom predstavnici Čistoće.

– Krenuli smo s razvrstavanjem otpada jer smo ekološko osviješteni, kako mi u Domu, tako i naši korisnici. Svi oni dobit će u svojim sobama kante za primarnu selekciju otpada, a postavljene će biti i u svim zajedničkim prostorima našeg Doma – istaknula je Valentina Kočet Martinec, ravnateljica Doma Novi život iz Radovca.

Korisnici Doma iako pomalo iznenađeni, većinom su ovaj novitet vrlo dobro prihvaili.

– Kao i sve ostalo, novosti su im uvijek iznenađenje, a korisnici to prihvaćaju različito. No najveći broj je ipak pozitivno prihvatio promjene – ističe ravnateljica.

Dom Novi život osnovan je 2009. godine, a trenutno ima oko 70 korisnika, te je jedan od najvećih domova u Varaždinskoj županiji. Prvih nekoliko godina nije bio popunjen do kraja, a od 2014. godine popunjenost je stopostotna te već postoje liste čekanja.

Kante su postavljenje u sklopu programa povodom Međunarodnog dana starijih osoba, koji je i ove godine u Novom životu bio prlo zanimljiv. Proslava je održana u petak (1.10.), u popodnevnim satima u prostorima doma, a osim korisnika Doma bile su prisutne i obitelji korisnika, prijatelji te naravno zaposlenici doma.

Svoje recitatorske i pjevačke točke imali su korisnici doma, a u programu su sudjelovala i djeca iz Dječjeg vrtića Zeko iz Cestice, koji su imali i plesni dio programa. Osmjesti na licima prisutnih govore više od 1000 riječi, a odličnog raspoloženja nije nedostajalo, kao ni pjesme, plesa i veselja.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije