VIDEO I FOTO Špancir boogie: Spektakularni padobranski skokovi iznad Varaždina

Prošlog vikenda na varaždinskom aerodromu održan je padobranski ‘Špancir boogie’. Bio je to prvi padobranski boogie odnosno je vikend okupljanje zaljubljenika u padobranstvo na varaždinskom aerodromu u posljednjih desetak godina, a organizirao ga je Padobranski klub Apollo, jedini padobranski klub u gradu Varaždinu.

– Na prvom Špancir boogie 2016. se okupilo sedamdesetak padobranaca iz Hrvatske, Slovenije, Mađarske, Crne Gore, i Austrije. Ostvareno je preko 300 individualnih skokova i preko 30 letova avionom. Događaj je prošao vrlo uspješno i namjera je da se organizira svake godine tijekom prvog vikenda Špancirfesta. Događaj su prepoznali i orgamizatori Špancirfesta koji su odborili korištenje zaštićenog imena Špancir te se nadamo da će ovo događanja upotpuniti ponudu Špancirfesta tijekom vikenda otvaranja – rekao je predsjednik Nino Prstec padobranskog kluba Apollo.

Posebna zanimljivost bila je i održavanje specijaliziranih kampova za padobrance. Tako je održan relativ works kamp pod vodstvom bivšeg člana 4-way reprezentacije Dražena Pečnika te wingsuit kamp koji je vodio Edo Senica, licencirani Phoenix-Fly trener.

Relativ works je disciplina gdje 2 ili više članova ekipe u slobodnom padu izvode skupne likove, a wingsuit je padobranska disciplina kod koje se tijekom slobodnog pada koristi posebno odijelo koje znatno mijenja aerodinamičke karakteristike tijela i omogućava značajno smanjenje vertikalne i povećanje horizontalne brzine padobranca. Padobranac u wingsuit odijelu za svaki metar vertikalnog pada može ostvariti i preko 3m horizontalnog leta.

Skokove su izvodili iz aviona Pilatus PC-6 Porter, posebno prilagođenog za ovu namjenu, a visina iskakanja bila je 400m. Kako se padobrani otvaraju na visini od 1.000m, padobranci su u tih 3.000m uživali u punoj minuti slobodnog pada dok su vještiji padobranci s wingsuit odijelima imali mogućnost ostvarivanja horizontalnih letova dugih i više od 9km.

– S obzirom da posljednjih 10 godina nije bilo padobranskih aktivnosti na varaždinskom aerodromu, veseli nas ovako veliki odaziv padobranaca iz cijele Hrvatske, ali i susjednih zemalja. Planirali smo ciljano održavanje susreta za vrijeme prvog vikenda Špancirfesta, pa smo tako i ovaj susret nazvali Špancir boogie – rekao je Nino Prstec.

Dodaje kako je ovo prva u nizu aktivnosti koje planiraju na aerodromu, a sve u cilju veće promocije padobrasntva, ali i poticanja letačkih aktivnosti na aerodromu. Očekuju da će ovo druženje pretvoriti u tradicionalna druženja padobranaca iz Hrvatske i susjednih zemalja.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije