Obilježeno osnivanje prve partizanske oružane skupine varaždinskog područja

Varaždinci, Marofčani, Ivančani i Ludbrežani okupili su se na 75. godišnjicu osnivanja Varaždinsko-ludbreške oružane grupe kod mlina obitelji Vidović na rijeci Plitvici. Uz spomen-ploču položen je vijenac, a vodstvo ZUABA Varaždinske županije iskoristilo je priliku da održi tematsku sjednicu Izvršnog odbora.

Popularna ‘Baza 2’, uz slični mlin zvan Baza 1, služila je tokom ratnih godina 1941.-45. kao sklonište antifašista na njihovom putu između Varaždina i Kalnika. Upravo se tu, 13. kolovoza 1941., okupila grupica ljudi koji su formirali prvu partizansku oružanu skupinu na širem varaždinskom području.

Bili su to Gabrijel Santo, August Kobal i Andrija Frntić kojima se iste noći pridružili Ludbrežani Ivan Brcković, Antun Blažić – Šimun i Franjo Hladnić. Njih je prema bjelovarskoj šumi Bedenik sproveo Franjo Gajski gdje su se udružili s bjelovarskom grupom pod vodstvom Gustava Perla Bende i Đure Prilike.

O tom je povijesnom događaju govorio Milivoj Dretar, predsjednik ZUABA Varaždinske županije koji je opisao značaj ovog mlina u razvoju NOB-e u varaždinskom kraju. Negdje na pola puta između Kelemena i Zbelave, mlin na Plitvici je predstavljao sigurno mjesto, sklonište i spas.

Varaždinske antifašiste tu bi dočekali pouzdani vodiči koji bi ih odveli na partizanski Kalnik. Obitelj Vidović koja je držala mlinove od prvog je dana pomagala NOB-i što je bilo poznato i vlastima NDH pa je više članova obitelji stradalo u ustaškom teroru, među njima i Marija Vidović – Abesinka, narodni heroj.

Prva oružana grupa okupila se odmah po odluci o podizanju ustanka naroda sjeverozapadne Hrvatske (Turčin, 28. srpnja 1941.) te nakon prvih diverzija na pruzi Varaždin – Koprivnica. Iako slabo naoružani i nespremni za izravne sukobe s neprijateljskim vojnicima, samo pet dana kasnije došlo je do prvog okršaja u blizini Kalnika gdje je Perl ubio jednog oružnika. Njihova borba dala je nadu svima od NDH progonjenim ljudima.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije