‘Pedijatrijska ambulanta u Lepoglavi radit će i dalje, ostalo su dezinformacije’

Nema bojazni da će, nakon odlaska pedijatrice, pedijatrijska ambulanta u Lepoglavi prestati s radom. Ambulanta koja vodi brigu o 620 pacijenata radi i dalje, a informacije o njenom zatvaranju koje su počele kolati neistinite su. Potvrdio je to i ravnatelj Doma zdravlja Varaždinske županije Dražen Jagić koji je u pratnji lepoglavskog zamjenika gradonačelnika Hrvoja Kovača posjetio pedijatrijsku ambulantu u Lepoglavi.

– Dom zdravlja čini sve što je u njegovoj moći, a što mu pravilnici dopuštaju da nakon odlaska pedijatrice osigura nastavak rada pedijatrijske ambulante u Lepoglavi. U tim nastojanjima podržava nas i HZZO koji sukladno pravilnicima podržava svaku aktivnost koja će za rezultat imati daljnji rad ambulante. Pronašli smo liječnika, specijalista obiteljske medicine, koji radi u ovoj ambulanti i koji će do daljnjega raditi u ovoj ambulanti kao privremeno rješenje. U međuvremenu pregovaramo s pedijatrima iz Opće bolnice Varaždin i pedijatrima koncesionarima u Domu zdravlja, a koji su izrazili želju da nastave raditi ovdje i da pomognu da se ova ambulanta ne zatvori – pojasnio je ravnatelj Doma zdravlja Varaždinske županije naglasivši da su se na žalost počele širiti dezinformacije o zatvaranju ambulante.

– To ne dolazi u obzir jer to nije u interesu nikome, a ponajmanje mališanima i njihovim roditeljima, kao i nama u Domu zdravlja i HZZO-u koji želi na području naše županije zdravstvenu skrb za sve stanovnike pa tako i za mališane. Ova ambulanta nastavlja raditi, bez obzira dal će to biti privremeno ili netko trajno rješenje – rekao je Jagić dodajući da će trajno rješenje dati specijalizacija liječnika za pedijatriju koju je odobrilo Ministarstvo zdravlja. Do tada ambulanta će raditi u okviru trenutnog rješenja. Vodit će je dr. Marija Kolačko, liječnica specijalistica obiteljske medicine.

– Ambulanta u Lepoglavi brine se za normalan neurofiziološki somatski razvoj djece i vodi brigu o svim njihovim kurativnim potrebama. Pored toga uspostavljaju se kontakti roditelja s Općom bolnicom Varaždin i s potrebitim specijalistima i to ne samo u Varaždinu nego i u Zagrebu te tamo gdje je to potrebno. Ukidanje jedne takve ambulante ne dolazi u obzir. Moram reći da je iznad mene Dom zdravlja Varaždinske županije i Ministarstvo, ali mislim da iznosim i njihovo mišljenje. O djeci treba vodi računa jer ona su naša budućnost – rekla je dr. Kolačko.

Iako nema ingerencije nad radom zdravstvenih ambulanti, Grad Lepoglava u više je navrata kod odgovornih tražio da se ne dozvoli ukidanje pedijatrijske ambulante u Lepoglavi.

– Primarna zdravstvena zaštita, pogotovo djece u ruralnim područjima naše županije od presudne je važnosti, to je stvar koja je iznad svega i oko koje se moramo zdušno boriti da postane zajednički interes svih nas u Lepoglavi. 620 pacijenata je u stvari 620 obitelji koje imaju korist od liječnika u ovoj ambulanti. Ljudi moraju znati da se ambulanta ne zatvara, a Grad će dati sve od sebe da je zadrži – rekao je zamjenik lepoglavskog gradonačelnika Hrvoje Kovač podsjetivši da je postulat zdrave zajednice nešto što je Gradu Lepoglavi na visokom mjestu prioriteta.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije